Zreče so postale mesto. Foto: Televizija Slovenija
Zreče so postale mesto. Foto: Televizija Slovenija

25 let so Zreče že samostojna občina, zdaj so končno postale tudi mesto. Dosegle so še zadnji pogoj, to je več kot 3000 prebivalcev, druga merila so že do zdaj izpolnjevale. "Torej urbanistične, stanovanjske, ulični sistem in pa seveda terciarne in druge dejavnosti," našteva župan Boris Podvršnik.

Kar pomeni, da imajo urejeno osnovno in srednješolsko izobraževanje, zdravstvo, Zreče so tudi pomembno gospodarsko in turistično središče. In da so eno od dveh najmlajših slovenski mest, bodo zdaj poskusili izkoristiti za še večjo prepoznavnost.

"Absolutno je treba to v marketinško-promocijske zadeve tudi vključiti," poudarja Domen Vogelsang iz lokalne turistične organizacije Rogla-Zreče.

Kaj bi se lahko spremenilo?

Ker so se Zreče sicer same razglasile za mesto že jeseni 1987, ko so se začela prizadevanja za samostojno občino, je vladni sklep o podelitvi statusa mesta tam marsikoga presenetil.

In čeprav se življenje domačinov bistveno ne bo spremenilo, vseeno upajo, da naziv ni le simbolične narave.

"Seveda pričakujemo tudi v tej perspektivi kake možnosti črpanja finančnih sredstev, morda iz kakega mehanizma celostnih teritorialnih naložb," razmišlja župan Podvršnik.

Idej za projekte je vsekakor dovolj, med drugim si že leta prizadevajo za gradnjo doma za ostarele.

Lenartu in Zrečam naziv mesto