Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Polete so pozneje obnovili, a zgolj za vrnitev v domovino, česar pa Matej in Arijana nista želela, saj je njuna želja potovanje, ko bo to mogoče, nadaljevati. In tako sta ostala v Vietnamu, kjer kot nekakšna "koronabegunca" tičita že od januarja, lahko pa potujeta po državi.

Na vietnamskih ulicah ju menda prepoznava vse več domačinov, po objavi članka, ki ga je Arijana spisala za neki hrvaški časopis, je namreč zgodba slovensko-hrvaškega pustolovskega para doživela velik odmev tudi v tamkajšnjih medijih.

Izredna gostoljubnost

Takoj po objavi zgodbe, ki so jo povzeli tudi vietnamski mediji, se jima je javilo ogromno domačinov, jima izrazilo podporo in ju začelo vabiti k sebi.

Kot razlaga Matej, sta si z odločitvijo, da ostaneta v Vietnamu in se ne vrneta domov, pridobila ogromno spoštovanja domačinov, zato tudi tolikšna podpora temu paru.

Tako sta lahko obiskala številne kraje, ki sicer turistom ostajajo skriti, gostitelji pa so bili izjemno gostoljubni. Kot poudarja Matej, ima bela polt v Vietnamu dobro in slabo stran – po eni strani si zelo cenjen kot turist, po drugi pa te pogosto gledajo bolj ali manj zgolj kot "bankomat z neomejeno količino denarja".

Vietnam je ena od držav, ki se je s krizo covida-19 najbolje spopadla, saj v državi do zdaj niso imeli niti ene smrtne žrtve. Matej to pripisuje tako izjemno dobremu obveščanju oblasti, naglemu ukrepanju in ubogljivosti Vietnamcev.

Več pa spodaj v pogovoru Mateja Špana za oddajo Globalna vas.

Matej Špan, Vietnam