Smreka pred baziliko sv. Petra že stoji. Foto: Janko Petrovec
Smreka pred baziliko sv. Petra že stoji. Foto: Janko Petrovec

Božično drevo vsako leto Vatikanu podari druga država ali pokrajina. Letos bo na Trgu svetega Petra po 24 letih praznično ozračje znova širila slovenska smreka – ta je stara 75 let, težka sedem ton, posekali pa so jo prejšnji ponedeljek v kočevskih gozdovih, je v petek na novinarski konferenci pojasnil kmetijski minister Jože Podgoršek.

Slovenija je v Vatikan poleg smreke za trg pred baziliko poslala še 42 manjših smrek in belih jelk, ki bodo krasile zunanje površine mesta in vatikanske urade. Te so v Vatikan prispele že prejšnji teden.

"Odlična priložnost predvsem za zaznamovanje 30. obletnice našega plebiscita"

"Da Slovenija po 24 letih ponovno Vatikanu podarja božično drevo, je odlična priložnost predvsem za zaznamovanje 30. obletnice našega plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti. Simpatična okoliščina ob tem pa je tudi ta, da to praznujemo v letu, ko praznujemo 100. obletnico rojstva Janeza Pavla II., hkrati pa tudi 100. obletnico rojstva dveh velikih Slovencev, domoljubov in državotvornih osebnosti: nekdanjega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja in prvega veleposlanika pri Svetem sedežu doktorja Štefana Faleža," je ob tem za TV Slovenija dejal veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu, Jakob Štunf.

Smreka iz kočevskih gozdov že stoji v Vatikanu

Poskrbeli smo tudi za okrasitev božičnih dreves, okrasje zanje je delalo 400 prostovoljcev. Etnolog Janez Bogataj je povedal, da bodo veliko smreko okrasili z zvezdami repaticami. "Repatica je kazala pot trem kraljem, do mesta, kjer se je rodil Kristus. Repatico pa smo nekoliko poslovenili in ji dodali ornament, ki predstavlja rastline in sončni simbol," je povzel.

Po besedah cvetličarke Sabine Šegula so okraski, ki bodo krasili smreke v preddverjih različnih uradov v Vatikanu, izdelani iz slame, ki je izjemno trpežen material. Notranji okraski pa so iz oblancev. "To je material, ki ga je zelo težko dobiti, saj je vse narejeno ročno," je pojasnila. Izdelovali so jih prostovoljci po domovih. "V akciji je nastalo 2200 okraskov iz slame in 1250 okraskov iz oblancev. Naredili smo ogromno delo," je poudarila.

Trenutek postavljanja. Foto: Janko Petrovec
Trenutek postavljanja. Foto: Janko Petrovec

Za okrasitev v Vatikanu so izdelali tudi 25 adventnih vencev. Zaradi razmer, povezanih s covidom-19, so jih izdelovali na delavnicah po Zoomu, s cvetličarjem Petrom Ribičem sta pripravila pošiljke in navodila za izdelavo, je povzela Šegula. "Nekaj jih je narejenih v liturgični vijoličasti barvi, nekaj pa jih je v rdeči barvi," je še povedala Šegula in dodala, da so se zaradi zdravstvenih razmer priprave na izdelavo okrasja začele dva meseca prej, kot bi se sicer.

Prižig luči v Vatikanu, ki bo 11. decembra, navadno spremlja kulturna prireditev, ki pa jo bodo morali letos posneti in predvajati na velikih platnih na Trgu svetega Petra.