Španija velja za eno najbolj turističnih držav na svetu. Foto: Pixabay
Španija velja za eno najbolj turističnih držav na svetu. Foto: Pixabay

Peščene plaže, zgodovinska mesta, sproščeni utrip in dostopne cene – Španija že več desetletij velja za turistično velesilo. Letos sicer ne skrivajo, da naj bi se cene aranžmajev, prenočitev in kulinaričnih dobrot zvišale za 20 odstotkov, a prepričani so, da obiskovalcev z vsega sveta to ne bo odvrnilo od obiska.

Hotelirji in gostinci namreč načrtujejo, da bo letos število turistov preseglo obdobje pred pandemijo covida-19. V letu 2019 je v Španijo prišlo 83,7 milijona turistov, letos pa merijo še višje. Kot poroča Euronews, so zadovoljni že z zasedenostjo med velikonočnimi prazniki, ki je za 20 odstotkov višja kot lani. Za poleti načrtujejo, da bo polnih 90 odstotkov vseh turističnih kapacitet.

A na eni strani so tisti, ki si po sprostitvi protikoronskih ukrepov močno želijo potovati, na drugi pa velike kadrovske težave v gostinstvu in turizmu. Špansko podjetje Randstad tako ocenjuje, da v Španiji v poletni sezoni potrebujejo najmanj 60.000 dodatnih delavcev, da bi lahko zadostili povpraševanju.

Nekatera podjetja, kot je hotelska veriga Meliá, kandidate privabljajo z oglasi na družbenih omrežjih, nekateri pa nove kadre iščejo med dijaki in študenti. Obljubljajo jim, da bodo službo poleti zagotovo dobili, če bodo le izkazali interes zanjo.