Plaža na Adi. Foto: RTV Slovenija
Plaža na Adi. Foto: RTV Slovenija

In ker pravega morja v Srbiji ni, je bila za številne, še posebej prebivalce Beograda, prava alternativa Ada Ciganlija – umetna polotok in jezero, ki so ju ustvarili na reki Savi. Tam je namreč najdaljša plaža v Srbiji.

Gremo na Ado, je bil zadnje tedne najpogostejši odgovor Beograjčanov na vprašanje, kam bodo letos odšli po nekaj osvežitve, zabave, brezskrbnih ur. "Na Adi je najbolje! Najbolje je na Adi!"

Tisočletja je bil tu le eden od rokavov Save, tik preden se ta na koncu poti iz Slovenije izlije v Donavo. Leta 1957 so ga – takrat mladinske delovne brigade – začeli preurejati v jezero, končno podobo pa je dobilo leta 1978.

Del jezera je največje kopališče v državi, to pa je tudi glavni rezervoar pitne vode za dvomilijonski Beograd. Marsikateri Beograjčan se je tu naučil plavati, tu so se zabavali, zaljubljali in pozneje prihajali sem z družinami in otroki.

Foto: AP
Foto: AP

Tudi do 300.000 obiskovalcev ob koncih tedna

V času snemanja ni bilo težko najti prostora v senci, a sem pride tudi do 100.000 obiskovalcev na dan, do 300.000 ob koncih tedna, epidemiologi so nad gnečo tudi malo zaskrbljeni.

Otok je bil 500 let na sami meji med Avstro-Ogrsko in Turčijo, pozneje Srbijo, ki je otok dobila v času kneza Miloša Obrenovića. Tam so potekale bitke, nekoč je tu stal zapor, danes pa je to beograjsko ali srbsko morje le štiri kilometre od središča mesta. Voda ob eni največjih in najlepših plaž na umetnih jezerih v Evropi ima prijetnih 27 stopinj.

Kljub razmeram se najde se tudi kak turist, denimo španski, sicer vajen drugačnih plaž. "Drugače je. Marsikateri Španec rad pride sem. Madrid in druga mesta nimajo take plaže. Razen Barcelone, tam imajo srečo. Ampak tu je res krasno," je povedal eden izmed španskih kopalcev.

Polotok je ogromen park, namenjen rekreaciji, športu in počitku. V celoti je prilagojen invalidom. Tam so na desetine športnih igrišč, kolesarska steza, golfigrišče, celo nudistična plaža. In seveda vrsta barov in restavracij, kjer žar deluje tudi, ko je najbolj vroče.

Ada Ciganlija in savsko jezero sta tudi pravi kraj za rekreacijo, a to poletje je bil to za marsikoga predvsem nadomestek morja, brez velikih stroškov, brez gneče na mejah ali testiranj.

Več pa v spodnjem prispevku Boštjana Anžina.

Srbi preživljali poletje doma