Države Zahodnega Balkana z najslabšimi epidemiološkimi slikami v Evropi

Na Hrvaškem so zadnji dan potrdili 86 novih okužb z novim koronavirusom. Aktivno okuženi v državi so 1204 ljudje, 132 je hospitaliziranih, pet jih potrebuje pomoč respiratorja. Povprečna starost obolelih je 47 let.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sporočil, da je v tem valu epidemije umrlo 12 ljudi, večina izmed njih je imela predhodne zdravstvene težave ali pa so bili "v poznem življenjskem obdobju". Dva izmed umrlih sta bila predhodno na respiratorju, njegove navedbe prenaša Hrt.hr.

V Zagrebu so zadnji dan potrdili 22 novih okužb, sledi Primorsko-goranska županija s 13 primeri. V Istri so potrdili eno novo okužbo, v Splitsko-dalmatinski županiji devet, v Zadrski županiji štiri. Beroš je še sporočil, da v preteklem tednu ni bilo novih žarišč, aktivna žarišča pa so po njegovih navedbah posledica porok in večjih prireditev.

V domu za starostnike v Umagu je okuženih več tam bivajočih in zaposlenih. Več ljudi je v samoizolaciji, v domu pa izvajajo obsežna testiranja.

Ljudje v Zagrebu nosijo maske, ki so obvezne v vseh zaprtih prostorih. Foto: EPA
Ljudje v Zagrebu nosijo maske, ki so obvezne v vseh zaprtih prostorih. Foto: EPA

Vseh šest držav Zahodnega Balkana je med desetimi evropskimi državami z najslabšo epidemiološko sliko v zadnjih 14 dneh, je poročal dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin. Kosovo in Črna gora sta na vrhu, Severna Makedonija je na četrtem, BiH na sedmem, Srbija na osmem in Albanija na desetem mestu.

Gojković: Srbija pred italijanskim scenarijem

V Srbiji imajo 4858 aktivnih okužb (današnjih podatkov še ni). Srbske bolnišnice so vse bolj obremenjene, na respiratorjih je 177 bolnikov, navaja regionalna televizija N1.

V Beogradu zmanjkuje bolnišnic, ki bi jih še lahko priključili v covidsistem, zaradi dolgega čakanja na izvide testov bodo okrepili laboratorije, pridružile naj bi se zasebne ordinacije, vsaj za tiste, ki se želijo testirati samoplačniško in zdaj več ur – pogosto zaman – čakajo v vrstah, je poročal Boštjan Anžin.

1600 aktivnih okužb je v Vojvodini, polovica od tega v Novem Sadu. Sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković je dejal, da je zdravstveni sistem Srbije tik pred zrušenjem ter da državi grozi scenarij iz Španije oz. Italije. V kliničnem centru v Nišu je hospitaliziranih 336 bolnikov, 56 v težkem stanju.

V zadnjem dnevu so v Srbiji potrdili novih 383 okužb, umrlo je 13 ljudi.

BiH: 267 novih okužb, umrlo šest ljudi

V BiH-u so zadnji dan potrdili 267 novih okužb in šest smrtnih žrtev. V Federaciji BiH-a so opravili 1300 testov in potrdili 182 okužb. V Republiki Srbski so opravili 472 testov in potrdili 85 okužb. Okužena sta tudi premierja obeh entitet.

Črna gora na drugem mestu v Evropi po številu novih okužb

Črna gora je iz "prve države brez koronavirusa v Evropi" v mesecu in pol postala država s skoraj največ (123) novimi primeri na 100.000 prebivalcev v Evropi. Pred njimi je po podatkih z dne 15. julija le še Kosovo s 124 novimi okužbami na 100.000 prebivalcev.

V zadnjem dnevu so opravili 477 testov in potrdili 60 novih okužb z novim koronavirusom. Največ novih okužb so potrdili v Podgorici, 24, sledita Nikšić z 12 in Tivat s šestimi novimi okužbami. V Črni gori je trenutno 1582 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

V Severni Makedoniji so med ponedeljkom in sredo potekale volitve. Tako so glas na svojem domu oddali ljudje v karanteni. Foto: EPA
V Severni Makedoniji so med ponedeljkom in sredo potekale volitve. Tako so glas na svojem domu oddali ljudje v karanteni. Foto: EPA

V Severni Makedoniji umrlo osem ljudi

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 94 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je osem ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Skupno se je v Severni Makedoniji z novim koronavirusom okužilo 8623 ljudi, od tega jih je 4603 ozdravelo, umrl pa je 401 bolnik. Trenutno je v državi aktivnih 3619 primerov okužbe z novim koronavirusom.

EU odstranil Srbijo in Črno goro

Evropska unija je Srbijo in Črno goro danes tudi uradno odstranila s seznama varnih držav. Gre sicer za priporočilo, posamezne članice pa se glede omejitev vstopa državljanom držav zunaj EU-ja odločajo same.