Île Saint-Louis - ime je dobil po francoskem kralju Ludviku IX. - je eden izmed dveh naravnih otokov na reki Seni. Drugi je Île de la Cité. Foto: EPA
Île Saint-Louis - ime je dobil po francoskem kralju Ludviku IX. - je eden izmed dveh naravnih otokov na reki Seni. Drugi je Île de la Cité. Foto: EPA
Ada Ciganlija
Ada Ciganlija, otok na Savi, spremenjen v polotok, ki mu nekateri rečejo Morje Beograda, lahko v poletnih dneh dnevno sprejme kar 100.000 obiskovalcev. Foto: EPA

Kakor koli mesto že zapolni in uporabi privlačne otočke sredi mesta, vsi po vrsti so zelo privlačni. Morda zaradi vode, ki jih obdaja, morda zato, ker človek na njih dobi občutek, da je pobegnil nekam daleč. Na strani Virtual Tourist so sestavili deset najočarljivejših mestnih otokov na svetu.

Na prvem mestu se je znašel pariški otoček Île Saint-Louis, na katerem ne najdemo pregovorne pariške elegance in prefinjenosti, saj je morda največja znamenitost otoka slaščičarna Berthillon, pred katero se ob vsaki uri vijejo dolge vrste.

Sledi mu otok Kampa na reki Vltavi sredi Prage, ki pri mnogih obiskovalcih češke prestolnice velja za najbolj romantični del mesta. "Otok je tako čudovit, da je videti skoraj neresničen," so zapisali. Na svoj račun tu pridejo tudi oboževalci legendarne skupine The Beatles, saj se "zaletijo" v Lennonov zid, na katerega obiskovalci z vseh koncev sveta lepijo pesmi, fotografije in druge predmete v spomin na umorjenega glasbenika.

Ada Ciganlija - raj za športne navdušence
"Bron" gre po mnenju spletne strani v roke tudi Slovencem dobro poznanemu otoku Adi Ciganliji v Beogradu, ki je pravi raj za vse športne navdušence, saj ponuja zelo raznovrstne dejavnosti. "Od smučanja na vodi do paintballa, veslanja in nogometa v milnici, Ada Ciganlija športniku ponuja dobesedno vse," so zapisali.

Sledita otok na reki Tiberi v Rimu, ki mnoge po obliki spominja na obliko ladje, in otok Christianshavn, ponos Köbenhavna. Glas o njem se je po svetu razširil predvsem zaradi Christiane, skupnosti, znane po svoji hipijevski zgodovini in veliki strpnosti do drugačnosti. Christianshavn je še danes "raj na zemlji" za vse, ki jim je mar za svobodo izražanja, ulično umetnost in alternativno glasbeno sceno.

Različne dejavnosti
Šesto mesto je na čisto drugem koncu sveta, v Sydneyju v Avstraliji. Gre za otok Fort Denison Pinchgut Island, ki so ga včasih poseljevali kaznjenci, danes pa ga obiskujejo predvsem turisti in mladoporočenci s svojimi svati. Mnoge pa preseneti navada, da se vsak dan natančno ob enih popoldne zasliši zelo glasen izstrelek iz topa.

V središču mestnega vrveža Kaira leži otok Zamalek, na katerem so dom našla predvsem tuja veleposlaništva, ljubitelji umetnosti pa bodo navdušeni nad prenovljeno opero.

Pa spet v Evropo. Otok Margaret leži v Evropi, v Budimpešti. Nekdaj je bil versko središče in magnet za ljubitelje toplic, danes pa zelo obiskana točka za vse ljubitelje plavanja, saj so na njem postavili zelo lep javni bazen. Na deveto mesto se je uvrstil otok Šamian v Gvangdžuju na Kitajskem, ki ga obiskovalci opišejo s pridevniki "zelen, tih in spokojen", utrip na njem pa spominja na nekatere evropske parke.

Deseterico je za las ujel tudi otok Trödelmarkt v Nürnbergu v Nemčiji, ki se ponaša s čudovito arhitekturo, majhnimi modernimi butiki, vabljivimi kavarnami in ulicami, ki povezujejo preteklost in sedanjost.