Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je letos v ospredje postavila vključujočo rast, saj je pandemija covida-19 prizadela tako razvita gospodarstva kot tista v razvoju, še posebej pa najranljivejše skupine. "Ponovni zagon turizma bo pripomogel k hitremu okrevanju in rasti, pri čemer je bistven vključujoč razvoj, ki bo pravičen do vseh," so zapisali.

Svetovni dan turizma spodbuja zavedanje o družbeni, kulturni, politični in gospodarski vrednosti turizma ter prispevku, ki ga lahko turistični sektor prispeva k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, so zapisali na Slovenski turistični organizaciji. Foto: Reuters
Svetovni dan turizma spodbuja zavedanje o družbeni, kulturni, politični in gospodarski vrednosti turizma ter prispevku, ki ga lahko turistični sektor prispeva k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, so zapisali na Slovenski turistični organizaciji. Foto: Reuters

Pandemija covida-19 je turizem postavila pred številne izzive, po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak pa je prinesla tudi nove priložnosti. "Danes imamo v turizmu obveznost za zeleno, digitalno in vključujočo transformacijo industrije," je izpostavila in dodala, da je ključno za ponovni zagon turizma še tesnejše vključevanje vseh deležnikov. "Ključno za ponovni zagon turizma in uspešno poslovanje v prihodnje je še tesnejše vključevanje ponudnikov, turistov, zaposlenih in lokalnega prebivalstva. Vsi ključni deležniki morajo biti deležni koristi okrevanja turizma."

V Sloveniji smo si vprašanje oblikovanja zelenega in vključujočega turizma po njenih besedah postavili že pred leti, odgovor nanj pa našli v trajnostnem razvoju turizma, ki ga udejanjajo skozi Zeleno shemo slovenskega turizma.

Da pandemija prinaša številne izzive in nove priložnosti, ki so v premišljenem oblikovanju bolj trajnostnega, odpornega in vključujočega turizma, je izpostavil tudi letošnji Turistični panel v okviru Blejskega strateškega foruma, so spomnili na STO-ju.

Ključnega pomena za uspešen turizem bo po oceni STO-ja še bolj kot doslej vključevanje prebivalcev in zaposlenih v razvoj turizma. "Pomembna je tudi intenzivnejša vključenost turističnih destinacijskih organizacij, ki ob promocijski dobivajo vse pomembnejšo razvojno vlogo," so dodali.

Slovenija vedno bolj priljubljena destinacija
Ob dnevu, ki je posvečen turistični panogi, so podatke o njej zbrali tudi na državnem statističnem uradu. Med drugim so poudarili, da je Slovenija kot turistična destinacija vedno bolj priljubljena. Predlani so v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili skoraj 15,8 milijona prenočitev turistov, kar je v primerjavi z letom 2010 predstavljalo 60-odstotno rast.

Piran. Foto: BoBo
Piran. Foto: BoBo

Število prenočitev tujih turistov je bilo v zadnjih letih vsako leto višje, razen lani. Leta 2020, ko je izbruhnila pandemija, so namreč tuji turisti ustvarili samo 36 odstotkov vseh prenočitev, občutno manj kot domači turisti. Še leto prej so tujci ustvarili 72 odstotkov vseh prenočitev.

Ob covidu-19 je imela Slovenija lani 9,2 milijona turističnih prenočitev, kar je 42 odstotkov manj kot leta 2019, ter dobre tri milijone prihodov, kar je predstavljalo 51-odstotni upad glede na prejšnje leto.

Okrevanje panoge bo predvidoma počasno. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so tako v turističnih nastanitvenih obratih zaznali nekaj več kot 2,3 milijona prihodov turistov, kar je bilo odstotek manj kot v enakem lanskem obdobju. Prenočitev je bilo v tem obdobju malo manj kot sedem milijonov, kar na letni ravni predstavlja dvoodstotni padec.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v videoposlanici ob svetovnem dnevu turizma, objavljeni na družbenih omrežjih, izrazil optimizem, da se je krivulja v turizmu obrnila navzgor ter da se bo slovenski turizem pravočasno prilagodil spremembam, ki jih je prinesla pandemija, in bo Slovenija privlačna destinacija za butični zeleni turizem.

Prireditve ob svetovnem dnevu turizma
Na svetovni dan turizma v več turističnih destinacijah po Sloveniji potekajo prireditve.

Sorodna novica Vinarium na šesto obletnico presegel številko 500.000 obiskovalcev

V Lendavi so tako denimo razglasili 500.000 obiskovalca stolpa Vinarium. Na Ptuju je ob predstavitvi ptujske turistične ponudbe na mestni tržnici zadišalo po lokalnih dobrotah. Javnosti so prvič predstavili turistični vodič po našem najstarejšem mestu za otroke, ki ga je Zavod za turizem Ptuj izdal v sodelovanju z Vrtcem Ptuj.

V Novem mestu je bilo glavno dogajanje postavljeno na Glavni trg na stojnico pred Turistično informativni center Novo mesto, kjer so predstavili ključne turistične produkte.

V Piranu je potekala okrogla miza o turizmu brez odpadkov (zero waste), na kateri je piranski župan Đenio Zadković podpisal Zeleno zavezo slovenskega turizma.