Plaža Maya Bay se je po treh letih in pol znova odprla na začetku letošnjega leta. Foto: AP
Plaža Maya Bay se je po treh letih in pol znova odprla na začetku letošnjega leta. Foto: AP

Film Dannyja Boyla iz leta 2000 je bil deležen kar nekaj kritik zaradi škode, ki naj bi jo povzročil nekoč neokrnjeni peščeni plaži na otoku Ko Phi Phi Leh, ki je po premieri filma postal vroča turistična destinacija, kar je dodatno negativno vplivalo na tamkajšnje naravno okolje.

Ameriški filmski ustvarjalci so v Maya Bayu posadili na ducate kokosovih palm, da bi tako zalivu dodali malce bolj "tropski" pridih.

Okoljevarstveniki so jih obtožili, da so ob tem izruvali in uničili rastje na peščenih sipinah, a studio 20th Century Fox je vztrajal, da je pustil za seboj plažo natanko tako, kot jo je našel, še več, tako temeljito naj bi jo pospravili, da so odstranili na tone smeti.

Tožba na tožbo

Leonardo DiCaprio v filmski uspešnici Plaža, posnetem v Maya Bayu. Foto: IMDB
Leonardo DiCaprio v filmski uspešnici Plaža, posnetem v Maya Bayu. Foto: IMDB

Lokalne oblasti so leta 1999 proti tajskim vladnim agencijam, studiu 20th Century Fox in tajskim koordinatorjem filma vložile civilno tožbo, prek katere terjajo 100 milijonov bahtov odškodnine za okoljsko škodo.

V torek je vrhovno sodišče v Bangkoku potrdilo razsodbo civilnega sodišča, da je ministrstvo za gozd odgovorno za sanacijo Maya Baya. Ob tem so odredili ministrstvu, da oblikuje komisijo, ki bo v 30 dneh oblikovala sanacijski načrt, poroča AFP.

Okoljevarstveniki so sicer zaradi zaskrbljenosti glede vpliva na okolje z dvema tožbama skušali ustaviti snemanje filma, posnetega po kultnem romanu Alexa Garlanda. Film je Maya Bay postavil na zemljevid, plaža pa je postala žrtev množičnega turizma in jo je dnevno obiskalo po 6000 turistov. Oktobra 2018 so jo oblasti zaprle, da bi ji omogočile, da si opomore.

Ob začetku pandemije je sicer celotno otočje Phi Phi vstopilo v prisilno okrevanje, potem ko je Tajska uvedla stroga pravila vstopa v državo. Maya Bay se je za turiste znova odprl na začetku letošnjega leta, a so oblasti omejile število obiskovalcev, da bi tako omejile okoljsko škodo.