Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V primerjavi z zadnjima dvema letoma se je povečalo število tujih turistov.

Od začetka leta do konca julija so v občini Piran obračunali turistično takso za 1.031.590 prenočitev. To je 0,7 odstotka manj kot zadnjem letu pred pandemijo, ugotavljajo v tamkajšnjem turističnem združenju.

Občina Piran je bila prva v Sloveniji po številu unovčenih turističnih bonov. V prvem mesecu po koncu njihove veljavnosti – ta se je iztekla s koncem junija – so imeli skoraj 327.000 prenočitev, kar je toliko kot leta 2019 in pet odstotkov manj kot lani. Takoj ko je naval domačih gostov nekoliko popustil, so se vrnili tuji gostje, piše v sporočilu Turističnega združenja Portorož.

Junija so tujci ustvarili manj kot polovico prenočitev, julija dve tretjini. To je še vedno manj kot pred tremi leti, ko je bil njihov delež tričetrtinski. Takšnemu razmerju so se letos približali le v hotelih, so sporočili.

Med tujimi turisti je bilo največ Avstrijcev, sledijo Madžari, Nemci, Čehi in Slovaki. Italijani, ki so bili v preteklosti najpomembnejši, so letos šele na šestem mestu, ugotavljajo v združenju.

Direktor združenja Aleksander Valentin je ocenil, da so rezultati odlični. Posebej ga veseli vrnitev tujih gostov. Tudi podatki o rezervacijah za september po njegovih besedah kažejo zelo dobro. "Pomembno je, da v hotelih in drugih nastanitvah dosegajo tudi zelo dobre cene," je dodal.