Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na nekaterih smučiščih take maske prodajajo, na drugih smučiščih prosijo obiskovalce, naj jih prinesejo s seboj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Upravitelji smučišč opozarjajo, da smučarjev ne morejo prisiliti v uporabo maske, a tvegajo kazen, če potniki ne upoštevajo pravil. Upravitelji smučišča Saalbach-Hinterglemm so zato sporočili, da bodo smučišče odprli šele, ko bo obvezna uporaba mask FFP2 odpravljena.

Žičničarji presenečeni nad prepovedjo obratovanja, za obiskovalce Velike planine evakuacijska vožnja

Ker so hoteli zaprti, gostinski lokali pa lahko ponujajo le hrano za s seboj, bodo smučali v glavnem lokalni prebivalci in enodnevni gostje, med katerimi pa zaradi strogih karantenskih pravil v Avstriji verjetno ne bo tujih turistov.

Smučarsko središče Ischgl, ki je bilo spomladi eno večjih žarišč novega koronavirusa, pa je začetek sezone preložilo na januar. Kot razlog so upravitelji tega smučišča navedli stroga karantenska pravila, ki od sobote veljajo ob vstopu v Avstrijo.

Avstrijska smučišča se odpirajo le dva dni pred tretjo ustavitvijo javnega življenja v državi zaradi pandemije covida-19. Kljub zaprtju države bodo individualni športi na prostem dovoljeni, kar pomeni, da bodo Avstrijci lahko še naprej uživali v smučanju.

V Sloveniji zaprta smučišča

Od 24. decembra obratovanje žičniških naprav v Sloveniji ne bo dovoljeno. To bo pod posebnimi pogoji mogoče od 1. januarja 2021.

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo od 1. januarja dovoljena tistim, ki predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do 12. leta starosti v spremstvu staršev. Omejitev ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje po dopisni seji.

Žičnice na smučiščih ustavljene