Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Po navedbah Radia Slovenija je bilo zaradi tega kar nekaj zmede, nekatere tržnice so bile danes celo odprte. Kot so poročali na Radiu Slovenija, so pristojni obljubili, da bodo napako odpravili in tržnice odprli v najkrajšem času.

Kaj je odprto?

V skladu z vladnim odlokom bodo do 4. januarja odprte le prodajalne, ki prodajajo v glavnem živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe.

Sorodna novica Od božiča čez občinsko mejo tudi zaradi športa; obratovanje žičnic bo prepovedano

Na seznamu izjem so tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov.

Zmanjšanje števila izjem sledi začasni sprostitvi nekaterih protikoronskih ukrepov, in sicer med 15. in 23. decembrom. V tem obdobju so bili med drugim odprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice.

V četrtek in v petek je na zasebnih površinah dovoljeno druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je omejeno na maksimalno šest odraslih (otroci do 15. leta so izvzeti). Za 32 ur je od opoldneva sproščeno tudi gibanje med občinami in regijami. Prepoved gibanja v nočnem času oz. med 21. in 6. uro pa ostaja v veljavi.

Kaj bo znova dovoljeno čez praznike?

Vlaki in avtobusi bodo lahko vozili, še naprej pa velja, da so lahko polni le 50-odstotno.

Zadnji nakupi pred prazniki

Prepovedano obratovanja žičniških naprav

Čeprav so žičničarji še v sredo mislili, da bodo naprave na dan pred božičem še lahko zagnali, pa je vladni odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki vsebuje tudi določbo o prepovedi obratovanja žičniških naprav, začel veljati že z današnjim dnem.

Smučišče na Kaninu je zaprto. Foto: MMC RTV SLO
Smučišče na Kaninu je zaprto. Foto: MMC RTV SLO

Žičniške naprave bodo lahko znova delovale od 1. januarja 2021, in sicer na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo dovoljena le tistim, ki predložijo negativni izvid testa na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do 12. leta starosti v spremstvu staršev. Omejitev ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Žičnice na smučiščih ustavljene

Na Krvavcu še odprti, nihalka na Veliko planino ustavljena

Smučišče Krvavec še vabi smučarje. Vlada je odlok sprejela v sredo pozno zvečer in razumeli so, da velja s petkom, 25. decembra. Ob tem se sprašujejo, kako se bodo organizirali po 1. januarju, ko odlok upravljavcem naprav nalaga zagotovitev hitrega testiranja v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Dopoldne so ustavili nihalko na Veliko planino. Za lastnike koč, ki so na planini in bi se želeli vrniti v dolino, bi organizirali evakuacijsko vožnjo, a zaradi močnega vetra zdaj to ni mogoče. Evakuacijska vožnja za prevoz v dolino bo tako le v petek ob 12. uri, so sporočili. Koliko ljudi je na planini, ne vedo, ocenjujejo pa, da med 20 in 30.

Direktorica smučišča Kanin Manuela Badalič je izrazila presenečenje nad omenjeno vladno odločitvijo. "Absurd je, da morajo imeti smučarji za smuko na prostem negativni test. Vladna odločitev ni v interesu smučišč, še manj pa smučarjev," meni Badaličeva.

Dejala je, da so v zadnjih dneh imeli okoli 1000 smučarjev, obiskali so jih tudi inšpektorji, ki so preverjali, ali spoštujejo vse epidemiološke ukrepe. Sicer pa je smučišče na Kaninu zaprto zaradi napovedanega sneženja in močnega vetra.

Direktorica družbe Golte Suzana Srdić je opozorila na zmedo in veliko nejasnosti.

Če vlada ne bo namenila sredstev za pokrivanje stroškov hitrih testov, bodo smučišča zagotovo ostala zaprta, je dejala.

Prav tako po njenih besedah iz odloka ni jasno, kdo bo pristojen za preverjanje istovetnosti testov in ali je odgovornost za vstop na žičniško napravo brez hitrega testa na strani upravljavca smučišča ali na uporabniku. Dodala je, da je bila že doslej smučiščem storjena velika škoda, boji pa se, da bo z nadaljevanjem v tem tempu tudi pogubna.

Skladno z vladnim odlokom do konca leta ne obratujejo žičniške naprave na Rogli, zaprta so tudi smučišča na Mariborskem Pohorju in Arehu.

Vlada prepovedala obratovanje žičnic
Med ukrepi tudi zaprtje smučišč