Bela peščena plaža, palme, morje in sonce - podoba raja. Foto: Uradna turistična stran Namibije
Bela peščena plaža, palme, morje in sonce - podoba raja. Foto: Uradna turistična stran Namibije
Tipični 'chattel'. Foto: Uradna turistična stran Namibije
Kulinarika je izvrstna in temelji na ribjih jedeh. Foto: Lonely Planet
Deskarji bodo svojo oazo našli na bolj divji vzhodni obali.

Washington je menda v obisku užival kljub izbruhu koz. "V hladu večera smo jahali po deželi in bili popolnoma očarani nad prelepo pokrajino, ki se nam je kazala na vsakem koraku. Polja sladkornega trsa, koruze, sadnih drevij in očarljivo zelenje," je zapisal v svoj dnevnik.

Šest tednov je potreboval takrat 19-letni Washington, da je iz Virginie priplul sem s svojim polbratom Lawrenceem, ki je bolehal za tuberkulozo. Lawrence je upal na blagodejne učinke tropskega zraka. Danes vam let iz New Yorka do Barbadosa vzame pet ur. In v nasprotju z bratoma Washington, ki sta prišla sem na okrevanje, turisti danes prihajajo na Barbados po odmerek sonca in ruma.
Bodoči prvi predsednik ZDA je otok spoznaval na konju - danes se najame avto. Otok je velik 430 kvadratnih kilometrov in vožnja po njem nikakor ni lahka, saj se morate najprej navaditi na vožnjo po levi strani (Barbados je bila do neodvisnosti leta 1966 britanska kolonija), potem pa vas takoj pričakajo še številna krožna križišča z dokaj sproščenimi pravili.
Gre za relativno ravninski otok z mehkimi zelenimi griči v notranjosti in osupljivimi razgledi na obali - Karibi na zahodu, Atlantski ocean na vzhodu. Slikovita lepota otoka je služila kot navdih za roman Aleca Waugha Otok na soncu, po katerem so leta 1957 tu posneli film z Jamesom Masonom v glavni vlogi.

Postanek za rum
Ko vozite po otoku, so eden pogostejših prizorov ob poti "rum shops," kombinacija barov in trgovin, ki pogosto služijo kot zbirališča za Bajance, kot pravijo prebivalcem Barbadosa. Pravijo, da je na otoku prav toliko 'rum shopov', kot je cerkva - in teh je veliko. 'Rum shops' so najboljši kraji, da okusite tamkajšnjo pijačo in jedačo, si ogledate igro domin ali pa da preprosto spoznate prijazne in gostoljubne Bajance.

Vse polno je tudi polj za kriket, pa tako imenovanih "chattelov", majhnih lesenih domov, postavljenih na opečnatih blokih namesto na stalnejših temeljih. "Chattel" pomeni premična nepremičnina. V starih plantažnih dnevih delavci niso imeli v lasti zemlje, na kateri je bila postavljena njihova hiša, zato so jih zgradili tako, da so lahko celotno hišo hitro premaknili, če so se sporekli s stanodajalcem ali delodajalcem. Nekaj "chattelov" danes služi kot trgovinice, v katerih prodajajo majice, oprave za na plažo in darilca.

Od plaže do žganjarije
Ustavite se v kraju, kjer najdete večjo koncertacijo chattelov, v Holetownu na jugovzhodni obali. Tu so Angleži prvič pristali na Barbadosu leta 1625. Kosite v restavraciji na plaži, primerno imenovani Beach House. Tu vam postrežejo z ribami ali piščancem, in, seveda, obvezno vse skupaj poplaknite z rumom, otoško uradno pijačo, ki vam jo navadno postrežejo s sadnim sokom kot rum-punč.

Prestolnica Bridgetown leži na jugozahodni obali. Waterfront Cafe je ena izmed številnih restavracij, kjer se lahko mastite z letečo ribo, nacionalno ribo Barbadosa, ki sicer ne letijo zares, ampak se le s posebnim skokom poženejo iz morja, da pobegnejo pred plenilci.
Nedaleč stran od Bridgetowna je hiša Georgea Washingtona, restavrirana kot muzej, na severnem koncu prestolnice je center za obiskovalce Mount Gay ruma, medtem ko je destilarna na drugem koncu otoka. Rum delajo iz sladkornega trsa, ki je še vedno največji proizvod otoka tako za izvoz kot za krajevno porabo, čeprav sta turizem in obrtništvo v gospodarskem pomenu presegla sladkorno industrijo.
Deskarji in ribe
Na divji in manj poseljeni vzhodni obali najdete osupljivo lepo ribiško vasico Bathshebo, katere bela peščena obala se razteza prek od erozije razjedenih skalnih formacij. Bathsheba je priljubljena tako med deskarji na valovih kot tudi med Bajanci, ki tu pogosto preživljajo konce tedna v obalnih kočah na plaži.
Mesto Oistins slovi po svojih ribjih pojedinah na obali ob petkih zvečer. Izbirate lahko med kraljevsko ribo, mečarico, delfinovko ali letečo ribo, zraven pa vam postrežejo s cou-coujem (narejenim iz koruznega zdroba in okre) ali pito iz makaronov. Večerja za dva vas bo stala okoli 16 barbadoških dolarjev (8 ameriških dolarjev). Seveda, to je tropski karibski otok, zato imajo prednost pred običajnimi turističnimi ogledi privlačnejše stvari - sonce, deskanje, pesek, jadranje, ribolov in plavanje. Ni čudnega, da je Washington spal tu.