Cookovi otoki so ime dobili po njihovem najditelju, velikem raziskovalcu, kapitanu Jamesu Cooku. Foto:
Cookovi otoki so ime dobili po njihovem najditelju, velikem raziskovalcu, kapitanu Jamesu Cooku. Foto:
Če boste Cookove otoke obiskali oktobra, boste deležni številnih tradicionalnih prireditev, kot je Gospel Day (evangelijski dan).

Med prvimi belci, ki so odkrili čare južnega Tihega oceana, so bili mornarji ladje Bounty. In bili so očarani, kot so očarani nad tem delom morja tudi današnji obiskovalci, pri čemer sonce in turkizno morje nista niti najmanj zanemarljiva dejavnika. In če je Francoska Polinezija po francosko vzvišena in že prepolna turistov, so mali Cookovi otoki pravi odgovor.

Odmaknjen košček sveta
V ta del sveta se namreč ne zaide zgolj po naključju; edino mednarodno letališče leži na Rarotongi, ki je tudi središče vseh 15 otokov in ima največ prebivalcev, na njem pa pristaja tudi letalska družba Air New Zeland na poti med Los Angelesom in Aucklandom. Ves otok je prepreden z le 32 kilometri asfaltirane ceste, kar pomeni, da so bolj kot avtomobili tam v uporabi kolesa in motorji.

Rarotonga tudi ne premore nobenih večjih hotelskih sklopov, ampak v veliki večini turistom bolj všečne bungalove, ki stojijo ob morju. Tudi poskus ene izmed luksuznih hotelskih verig, ki je želela zgraditi večje luksuzno letovišče, se je na tem otočju zaradi pomanjkanja gostov izjalovil.

Črni biseri in unikatni klobuki
Vsekakor so ena izmed znamenitosti Cookovih otokov črni biseri, ki jih, kot se bere v turističnih vodičih, prodajajo kar ribiči, ti pa goste na njihovo željo popeljejo tudi na otok Aitutaki, kjer leži v eni najlepših lagun na svetu. Domačini na tem otoku še danes živijo pretežno od ribolova in pridelovanja hrane, čemur se zadnje čase pridružuje tudi oddajanje sob. Edina povezava med otoki je tovorna ladja z nekaj potniškimi kabinami in malo letalo, katerega pilotska kabina brez vrat poskrbi za pustolovski pridih in drugačen razgled, kot smo ga vajeni na letalih.

Aitutaki ima samo en hotel z restavracijo in bazenom, poleg tega pa v hotelski sklop sodijo tudi bungalovi ob morju, ki stojijo tik ob slavni laguni. Kljub temu pa je najbolj obiskana prireditev tedna še vedno maša, priložnost, da dame pokažejo svoje klobuke, ki so vsi izdelani ročno, tako da niti dva nista enaka.

L. Š.