Belize ne gleda na Tihi ocean, kar pomeni, da je temperatura morja za kopalce prijetna. Foto: RTV Slo
Belize ne gleda na Tihi ocean, kar pomeni, da je temperatura morja za kopalce prijetna. Foto: RTV Slo
Domačini, ki so v veliki večini potomci sužnjev in indijancev, se preživljajo s turizmom in kmetijstvom. Foto: EPA
Poleg morskih užitkov Belize nudi tudi potepanja po džungli.

Kar bi lahko trdili za Dalmacijo, bi prav tako lahko veljalo tudi za prebivalce Belizeja, kajti po mnenju turistov, ki so že doživeli ta košček sveta, se tam vse dogaja zelo počasi (sicer pa se vedno znova sliši, da življenje teče počasneje v vseh deželah z visokimi temperaturami) in brez odvečnega hrupa. Tudi največje mesto Belize City prežemajo zvoki tropskih ptic in kreolske govorice, ki prihaja iz kolonialnih hiš.

Prijetno vzdušje
Zaradi svoje majhnosti, karibske vročine in lenobnega vzdušja je Belize priljubljena destinacija »backpackerjev«, kajti zdi se, da že samo prihod tja zniža srčni utrip - vsaj tako pravijo tisti, ki so tam že bili. Nekdanja britanska kolonija je edino uradno angleško govoreče območje centralne Amerike. Vendar pa je prebivalstvo večinoma sestavljeno iz mestiozov (potomcev belih in indijskih staršev) in kreolov, kar pomeni, da se bo na ulicah slišalo tudi španski in kreolski jezik.

Pod več kot stoletno britansko oblastjo se je država imenovala Britanski Honduras vse do leta 1973, štiri leta pozneje pa so dosegli samostojnost. Belize obsega 22.960 kvadratnih kilometrov, ki jih naseljuje 297.651 prebivalcev, kar pomeni, da ni le najmanj naseljena država Srednje Amerike, temveč je tudi med najmanjšimi državami sveta. Kljub temu pa Belize prežema prijeten duh, ki se širi še prek tamkajšnjih radijskih postaj (državna radijska postaja se imenuje Positive Vibes) z ritmi reggaeja in latina.

Brez pogleda na Tihi ocean
Prebivalstvo se večinoma preživlja s turističnimi dejavnostmi, čeprav je za vstop v državo marsikje potreben vizum, in kmetijstvom. Turizem pa v tej državi, čeprav premore mikavne plaže in džunglo, ni tako razvit kot v sosednji Mehiki, kar pomeni, da se bo za vsakogar našel kotiček tako v divjini kot v civilizaciji. Poleg tega pa so nekdaj na tem ozemlju živeli Maji, ki so zapustili precejšnje arheološke zapuščine.

Belize je tudi edina država Srednje Amerike, ki ne gleda na Tihi ocean, tamkajšnjo naravo pa odlikuje tako morska kot zemeljska raznolikost. Skoraj štirideset odstotkov državnega ozemlja je pod takšno ali drugačno zaščito; med drugim imajo edini rezervat na svetu, v katerem prebivajo jaguarji. Najbolj pa so znani po najdaljšem živečem koralnem grebenu zahodne poloble, kar izključuje Avstralijo, ki ima najdaljši koralni greben na svetu.

L. Š.