Staro jedro z neskončno veliko lokali, v katerih lahko posedite in se odžejate s hmeljnim napitkom. Foto: www.duesseldorf-tourismus.de
Staro jedro z neskončno veliko lokali, v katerih lahko posedite in se odžejate s hmeljnim napitkom. Foto: www.duesseldorf-tourismus.de
Düsseldorf
Meščani so posebej ponosni na prenovljene pristaniške doke, ki so ohranili samosvojo podobo. Foto: www.duesseldorf-tourismus.de
Düsseldorf
Promenada ob Renu, ki simbolizira nemški užitek do življenja. Foto: www.duesseldorf-tourismus.de
Düsseldorf
Düsseldorf je bilo izglasovano za mesto z najboljšo kakovostjo življenja v Nemčiji. Foto: www.duesseldorf-tourismus.de

Britanski Independent je zbral nekaj osnovnih podatkov o Düsseldorfu, ki se verjetno ne znajde prav pogosto na itinerarijih potnikov po Nemčiji. Priporočajo, da si za mesto vzamete dva dneva in nagrajeni boste z malo tujci, ki s fotoaparati skačejo po ulicah, s šik butiki, pestrim uličnim življenjem in z ustvarjalnim duhom.

Zakaj iti prav zdaj?
Po dveh letih obsežnih prenovitvenih del je vrata znova odprl muzej lepih umetnosti Kunstpalast, ogromna Esprit Arena pa že ves teden gosti predstavnike več kot 40 držav, ki se bodo v prihodnjih dneh pomerili za zmago na priljubljenem in zelo gledanem izboru za pesem Evrovizije.

Kako priti do mesta?
Največje letališče se imenuje Rhein-Ruhr, z njega pa po Evropi vozi kar nekaj nizkocenovnih prevoznikov, kot so Air Berlin, Flybe in Easyjet, pa tudi nemška nacionalna letalska družba Lufthansa. Ryanair pristaja na nekdanjem vojaškem letalskem oporišču Weeze ali Niederrhein. Iz Slovenije bo seveda treba presesti v kakšnem izmed večjih mest. Letališče je od središča mesta oddaljeno le deset minut, dosegli pa ga boste s hitrimi in pogostimi vlaki, za vožnjo s katerimi bo treba odšteti 2,30 evra.

Kako se znajti?
Düsseldorf se razteza ob desnem (vzhodnem) bregu reke Ren. Letališče leži proti severu, prenovljeni pristaniški predel pa proti jugu. Najbolj slikovit predel, staro zgodovinsko jedro (Altstadt), najdemo med strogim središčem mesta (Stadtmitte) in Renom. Na zahodnem bregu Rena ležita umirjeni, stanovanjski predmestji Niederkassel in Oberkassel. Najprijetnejši sprehod vas bo vodil ob vzhodnem bregu, od mosta Theodor-Heuss Brücke do parka Rheinpark in po živahni promenadi, ki meji na Altstadt. Od tam so čudoviti pogledi na reko in veliko prijetnih lokalov za sedenje in opazovanje mestnega dogajanja.

Kje spati?
Za vse z globokim žepom je najočitnejši izberi hotel Hyatt, ki ima izjemno lego z razgledom na pristanišče, za dvoposteljno sobo brez zajtrka pa boste v tej hotelski verigi s petimi zvezdicami odšteli od 175 evrov naprej. Le malo manj vas bo po žepu udarilo prenočevanje v Hiltonu, za vse s tanjšimi denarnicami pa je boljša izbira hostel Backpackers, kjer noč v sobi s skupnimi ležišči in zajtrkom stane 14 evrov.

Česa ne smete spregledati?
Za nekatere ikona Düsseldorfa, za druge pa nadležna stavba, ki kvari pogled - to je Rheinturm, 240 metrov visoki televizijski stolp, na katerem se lahko povzpnete na razgledno ploščad in si privoščite okusen obrok v restavraciji. Staro pristanišče je bilo lično spremenjeno v Medienhafen z več prepoznavnimi stavbami, pod katere so se podpisali tudi nekateri znani arhitekti kot na primer Frank Gehry.

Za vse, željne nakupovanja ali pa le ogledovanja izdelkov v izložbah, je kot nalašč ulica Königsallee, ki velja za eno najzanimivejših in razkošnih nakupovalnih ulic v Evropi. Bulevar, ki mu zelen videz dajejo tri vrste nasejanih dreves, je lahko tudi prijeten prostor za sprehod, saj ugodnih ponudb v butikih večinoma mednarodnih oblikovalcev žal ni najti prav veliko.

Düsseldorfski Altstadt je dobil vzdevek "najdaljši evropski bar", saj je na ozkem območju nanizanih nekaj več kot sto lokalov oziroma pivnic, a v le nekaj izmed njih točijo domače pivo. Najlepša cerkev je brez dvoma bazilika svetega Lambertusa, v kateri sta nastopala tako Mendelssohn kot Schumann. Od tam se lahko odpravite še do ugledne koncertne dvorane Tonhalle, stavbe s čudovito rotundo, v kateri so dom našli düsseldorfski simfoniki, gostila pa je tudi že koncerte za zaključene družbe.

Za ljubitelje umetnosti sta tudi Kunstpalast z obsežno zbirko nemške umetnosti od srednjeveških mojstrov do ikonoklastov 20. stoletja, ter K20, ki se lahko pohvali z izjemno kolekcijo umetnosti iz 20. stoletja s poudarkom na nemških ekspresionistih.

Düsseldorf pa ni le mesto, ki so ga "posvojili" Brahms, Schumann in Mendelssohn, ampak je tudi domače mesto vplivne elektronske zasedbe Kraftwerk, ki je bila navdih celi generaciji glasbenih skupin. Mesta tako nikar ne zapustite brez nakupa enega izmed njihovih albumov.