V hinduizmu je reka Ganges poosebljena kot boginja Ganga, kopanje v reki pa naj bi služilo za očiščenje od grehov in olajšalo doseganje odrešitve. Foto: EPA
V hinduizmu je reka Ganges poosebljena kot boginja Ganga, kopanje v reki pa naj bi služilo za očiščenje od grehov in olajšalo doseganje odrešitve. Foto: EPA

Indija si je zadala cilj, da se do leta 2020 v reko ne bi več stekale odplake in odpadne vode. Za dosego cilja bo po predvidevanjih vlade potrebnih skoraj štiri milijarde dolarjev. Predsednik Svetovne banke Robert Zoellick je dejal, da je Svetovna banka "počaščena, da lahko pomaga Indiji v obnovljenih prizadevanjih za ponovno oživitev te posebno pomembne reke". Svetovna banka bo Indiji posojilo izplačala v več obrokih v prihodnjih petih letih.

Zamisel indijske vlade o očiščenju reke ni prva. Vlada je namreč že v poznih 80. letih predstavila načrt, po katerem bi v prihodnjih dveh desetletjih v očiščenje reke vložila 300 milijonov dolarjev.

"Vsaj enkrat v življenju se okopaj v Gangesu"
Ganges, ki je dolga 2.510 kilometrov, je za več sto milijonov hindujcev sveta reka. Po besedah znanstvenikov pa se v reko izlivajo ogromne količine človeških in kemičnih odplak, ki so jo uničile. Na rečnem področju v več indijskih državah živi preko 350 milijonov ljudi.

Nekateri hindujci verjamejo, da življenje brez kopanja v Gangesu vsaj enkrat v življuenju ni popolno, zato imajo številne hindujske družine doma tudi posode z vodo iz Gangesa. Voda iz Gangesa naj bi očistila dušo preteklih grehov, pa tudi zdravila bolne. Prav na bregovih Gangesa se dogajajo najpomembnejši hindujski festivali in verska srečanja.

Za najpomembnejše hindujsko sveto mesto velja Varanasi, kjer je ob bregovih Gangesa postavljeno na stotine templjev. Je tudi pomembno prizorišče kremiranja posmrtnih ostankov vernikov.

Nekaj podob z obrežij močno onesnažene reke Ganges si oglejte v fotogaleriji.