Prizor iz Varanasija. Foto: Tomaž Stubelj
Prizor iz Varanasija. Foto: Tomaž Stubelj
Andamanski otoki. Foto: Tomaž Stubelj
Džajpur, Radžastan. Foto: Tomaž Stubelj

Ob omembi Indije večina ljudi najverjetneje najprej pomisli na številčnost prebivalstva, umazanijo, Gandija, krave, revščino, Tadž Mahal, natrpane vlake,kaste, Bollywood in še kaj. Seveda ne nujno v tem vrstnem redu. Indija v sebi skriva raznolikost, zaradi katere jo je dejansko težko »vreči« v določen predal: različni so prebivalci, vera, jeziki, podnebje, navade …

Ob podatkih, da se številčno največja demokracija na svetu razprostira na 3,287.240 kvadratnih kilometrih, kar jo uvršča na sedmo mesto po velikosti, in ima milijardo 200 milijonov ljudi, je to popolnoma logično. Popotniki Indijo izberejo, da bi videli res nekaj drugačnega, in številni pravijo, da bi človek potreboval res leta, da bi jo raziskal. Indija je popolna destinacija za popotnike, saj ponuja pravi aglomerat gorskih verig, nepregledno število plaž, po drugi strani pa omamno raznolikost kulture, v kateri prav vsakdo najde kaj zase.

Zgodovina Indije sega daleč v preteklost, iz novejšega obdobja pa je potrebno omeniti nekaj ključnih vplivov na razvoj in napredek države: vdor Arabcev v 8. stoletju, potem Turkov v 12. stoletju, kasnejši prihod evropskih zavojevalcev in kolonialno nadoblast Velike Britanije. Leta 1947 je potem pod vodstvom Mahatme Gandhija prišlo do mirne osamosvojitve, s čimer se je začelo novo obdobje.

Z velikimi koraki do mesta na zemljevidu sveta
Danes je Indija med državami, katerih gospodarstvo se močno krepi, predvsem zaradi velikih naložb, posledično pa se krepi tudi njena politična vloga v mednarodni skupnosti. A se indijske oblasti zavedajo, da je pred njimi še veliko dela: soočiti se morajo s prevelikim številom prebivalstva, okoljevarstvenimi vprašanji, z naraščanjem revščine in razrastom korupcije. Poleg kmetijstva, ki predstavlja enega od temeljev gospodarstva, so se v zadnjih desetletjih okrepile storitvene dejavnosti in danes dejansko predstavljajo več kot polovico outputa.

Še danes več kot 70 odstotkov Indijcev živi na podeželju, a se jih v zadnjih desetletjih čedalje več seli v mesta. Prevladujoča religija je hinduizem, 80 odstotkov Indijcev je hindujcev, po številu pa jim potem sledijo muslimani in kristjani. V nekaterih pogledih je indijska družba še vedno zelo tradicionalna: tako je še vedno v veljavi strogi hierarhični kastni sistem, ki ne dovoljuje mešanja različnih kast in še vedno se izvaja praksa dogovorjenih porok, če omenim samo dve najbolj očitni.

Kot že rečeno, je že na prvi pogled razvidno, da je indijska kulture zelo raznolika in zelo pisana. To odlično ponazarja tudi Bollywood, kakor se imenuje indijski Hollywood: dejansko gre za največjo filmsko produkcijo na svetu, sedež pa ima v Mumbaju. Četudi njihovi zvezdniki, razen nekaterih izjem, niso poznani tako kot njihovi kolegi iz ZDA, pa so v Indiji pravi superzvezdniki.

Tekst: Ksenja Tratnik
Foto: Tomaž Stubelj