Življenje je plaža. Na bregovih Lake Tahoeja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Življenje je plaža. Na bregovih Lake Tahoeja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
'Skromni' vikendi kalifornijskih bogatašev na bregovu jezera, kjer nepremičnine dosegajo visoke cene. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Starinarnice in stare lesene fasade so prepoznavni znak Virginia Cityja, slabo uro vožnje oddaljenega od jezera. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

S 500 kvadratnimi kilometri vodne površine, 500 metri globine in 114 kilometri obale je Tahoe, ležeč v pogorju Sierra Nevada na meji med Kalifornijo in Nevado, največje alpsko jezero v Severni Ameriki in drugo najgloblje.
Prizor, ko pripeljete (v katerem koli letnem času) s Sierre do jezera na nadmorski višini slabih 2000 metrov, je resnično veličasten: modri, kristalno čisti biser, ujet med veličastnimi granitnimi vrhovi in neokrnjenimi iglastimi gozdovi.
Peščene in skalnate bregove jezera krasijo urejene trate, igrišča za golf, razkošne igralnice (na nevadski strani, jasno) in počitniške vile ameriških bogatašev.

Med smučišči in ostanki zlate mrzlice
Ni težko ugotoviti, zakaj je Tahoe tako velika turistična atrakcija tega območja ZDA, dom številnih slovitih smučarskim letovišč (od tu prihajata, recimo, ameriška šampiona Daron Rahlves in Julia Mancuso), poletna rekreacijska točka številka 1 in na splošno obvezna destinacija za vse, od študentov, ki iščejo zabave med študijskim oddihom, do turistov in zvezdnikov, ki sem priletijo ob koncih tedna s svojimi zasebnimi letali.
Dva milijona let staro jezero in njegova bližnja okolica sta se v zgodovino vpisala že davno, ko so to območje poseljevali Indijanci iz plemena Washoe. V 19. stoletju so se sem priselili potomci evropskih priseljencev, med kalifornijsko zlato mrzlico leta 1848 pa so streljaj stran od bregov zrasla rudarska mesteca, ki danes ponujajo vpogled v klasično Ameriko, kot smo jo spoznali v filmih.
Na kalifornijski strani je tu Nevada City, ki je bila na svojem višku najpomembnejše rudarsko mesto v državi. Danes zaspano, a ljubko mestece očara s svojo mešanico hipijevskih, new age butikov, starih knjigarn, antikvariatov, retrokavarn in starih lesenih fasad sladoledne barve.
Nevada ni le Las Vegas
Slabo uro vožnje od Tahoeja, mimo Carson Cityja, pa vas cesta z višin alpskega okolja vodi v prežgane, zlate griče Nevade do še enega vzorčnega primerka kvintesencialne Amerike: Virginia City. Gre za eno najstarejših mest v Nevadi, ki je bilo za časa zlate mrzlice celo najbogatejše v ZDA.
Tu se je "rodil" Mark Twain, ko si je Samuel Clemens, takrat še novinar za tamkajšnji časnik, prvič nadel ta psevdonim, pod katerim je zaslovel po vsem svetu.
Čeprav je Virginia City danes le še bleda senca svojega nekdanjega blišča, pa ta največji zgodovinski spomenik v ZDA še vedno privabi 2 milijona obiskovalcev letno, ki se zapodijo v retrotrgovinice, polne igralniških avtomatov, sladkarij, delanih po starih receptih, spoliranih poldragih kamnov iz okolice, srebrnine, starin in klasične ameriške šare.
Mestece trži tudi svojo filmsko dediščino: prav tu je bila namreč lokacija fiktivnega ranča Ponderosa iz priljubljene serije Bonanza.
V spodnji galeriji nekaj podob Lake Tahoeja, Nevada City in Virginia City.