Dan najlepših sanj - v olimpijskih krogih? Foto:
Dan najlepših sanj - v olimpijskih krogih? Foto:

Ameriška sabljačica Emily Cross je poleg srebrne medalje z iger v Pekingu domov na svoje veliko začudenje prinesla tudi škatlico "olimpijskih" kondomov, zavitih v zlato folijo.

Vse od leta 1912 udeleženci največjega športnega dogodka želijo za spomin ohraniti vsaj delček nečesa, ki jih bo vse življenje spominjal na druženje ali športni uspeh. Olimpijski spominki nosijo v sebi tudi kanček starodavne olimpijske tradicije, lahko pa se spremenijo tudi v odličen posel - odrezek vstopnice za hokejski derbi iz leta 1980 med ZDA in Sovjetsko zvezo je med zbiralci dosegel celo vrednost več kot 800 ameriških dolarjev.

Olimpijski predmeti gredo v prodajo kot vroče žemljice. V Vancouvru so vsega skupaj prodali že za več kot deset milijonov dolarjev spominkov, v polno so zadeli predvsem z rokavicami, ki so v nekaj dneh postale svetovna prodajna uspešnica. Medtem ko so nekateri spominki uradni, pa mnogi to niso, kljub temu (ali prav zato) pa so še bolj izvirni ali drzni. In bolj, kot je spominek nenavaden, večjo vrednost ima.

Poglejmo si izbor le-teh.

Poletne igre v Pekingu leta 2008 - obesek za ključe z živo zlato ribico. To je morda najbolj nenavaden olimpijski spominek vseh časov, čeprav ga prireditelji niso uvrstili na uradni seznam. Dobiti ga je bilo mogoče na ulicah Pekinga, in čeprav so prodajalci vztrajali, da so vodi dodali kemikalije, ki so ribici omogočile normalno življenje, so varuhi živali povzdignili glas zaradi krutosti. Zlata ribica je na Kitajskem simbol bogastva in harmonije.
Zimske igre v Vancouvru leta 2010 - rdeče pletene rokavice. V Vancouvru so še pred odprtjem iger prodali že več kot milijon simpatičnih rokavic brez prstov, ki imajo na zunanji strani javorjev list, na notranji pa so izvezeni olimpijski krogi. Do zdaj se je ta številka povzpela že na več kot tri milijone, izkupiček od prodaje pa bo namenjen za financiranje treninga kanadskih športnikov. Na začetku so bile sicer namenjene nosilcem olimpijskega ognja na rekordno dolgi poti bakle po prostrani Kanadi. Foto: EPA
Zimske igre v Torinu leta 2006 - pokrivalo s kitkami. V Torinu je bila prava uspešnica ušesni trak z dodatkov umetnih kit, ki so bile na voljo v svetli in rjavi barvi. Spominek je menda posnemal pričeske, ki si jih pogosto omislijo domačinke v italijanskih alpskih vasicah. Pa si predstavljate, da bi se kakšna damica s tem naglavnim okrasom sprehajala po ulicah modne prestolnice Milano?
Poletne igre v Atenah leta 2004 - poročna obleka z olimpijskimi krogi. Se ne želi vsaka nevesta na svoj poročni dan počutiti kot boginja? Neki poročni salon v grški prestolnici je med igrami ponujal belo poročno obleko, ki je imela na korzetu izvezenih pet olimpijskih krogov. Popolna obleka za uspešnico Moja obilna grška poroka?
Zimske igre v Lillehamerju leta 1994 - uhani iz losovih iztrebkov. Pozimi leta 1994 so na Norveškem imeli rekordne količine snega, ki so populacijo losov pognale iz njihovega naravnega bivališča - gozdov v bližino mest. Umetnik Tore J. Haugan se je odločil na to vprašanje opozoriti na zanimiv način - začel je izdelovati in prodajati modne uhane, ki so bili izdelani kar iz iztrebkov losov. V ta modni dodatek so menda radi "ugriznili" predvsem Nemci.
Poletne igre v Los Angelesu leta 1984 - olimpijski telefon. Pustimo ob strani umetniško vrednost in obliko, stacionarni telefon z olimpijskim logotipom in krogi ostaja nepogrešljiv del olimpijske zapuščine. Izredno retrotelefon je velik, nepraktičen in težak, kar pomeni, da je v primerjavi z današnjimi prenosnimi telefoni pravi orjak, a njegova vrednost se skriva drugje.
Poletne igre v Münchnu leta 1972 - Waldi. Waldi, mavrični jazbečar z dodatkom olimpijskih krogov okoli vratu, je prva uradna olimpijska maskota. S prijaznim pogledom in toplimi barvami je želel kuža na igrah širiti mir, kar pa mu je spodletelo, če se spomnimo tragedije z izraelskimi športniki. Waldi pa je bil tudi dobra tržniška poteza, saj je opozarjal na razliko med temi igrami in tistimi pod nacističnim režimom, ki jih je Berlin gostil leta 1936.
Zimske igre v Grenoblu leta 1968 - maskota Schuss. V nemškem jeziku imenovana plastična maskota, ki je prireditelji niso uvrstili na uradni seznam spominkov, je slavila pogumne smukače, ki so se drznili v nizki preži spustiti po hribu.
Poletne igre v Londonu leta 2012 - kovanec za 50 penijev. Podoba na spominskem olimpijskem kovancu, ki opozarja na bližajoče se igre v Londonu, je delo devetletne Florence Jackson iz Bristola. Njena slika je bila izbrana izmed več kot 17.000 podob. Kovanec bo v obtok prišel še letos.
Na vašo željo smo k zbirki spominkov dodali še volka Vučka, ki je bil uradna maskota zimskih iger v Sarajevu leta 1984. Maskoto so med šestimi finalisti izbrali bralci različnih jugoslovanskih časopisov, zmagal pa je Vučko, ki je delo slovenskega ilustratorja Jožeta Trobca. Drugih pet predlogov je bilo veverica, jagnje, gorska koza, ježevec in snežna kepa.