Pisani podvodni svet zahodne avstralske obale. Foto: EPA
Pisani podvodni svet zahodne avstralske obale. Foto: EPA

V prvem delu smo vam predstavili deset kulturnih vrednot, ki so med 37 kandidaturami na srečanju v Parizu dobile zeleno luč za vpis na tako želeni seznam. Tokrat si v spodnji fotozgodbi oglejte še drugih deset znamenitosti, ki sodijo med kulturne ali naravne dragulje našega sveta.

Spomnimo, Škocjanskim jamam kot do zdaj edinemu slovenskemu predstavniku so se na Unescovem seznamu kulturne dediščine pridružila tudi prazgodovinska kolišča okoli Alp. V letih 2009 in 2010 je Odbor za svetovno dediščino obravnaval tudi skupno serijsko nominacijo Španije, Slovenije in Mehike z naslovom "Živo srebro in srebro. Almadén in Idrija s San Luis Potosíjem.", ki pa ni dobila zadostne podpore za vpis.

Mošeja Selimiye v mestu Edirne, Turčija. Mošeja kvadratne oblike z eno kupolo in štirimi minareti privablja poglede v nekdanji otomanski prestolnici Edirne. Zgradil jo je Sinan, najbolj slavni otomanski arhitekt iz 16. stoletja, ki je imel kompleks za svoje najboljše delo. Mošejo obkrožajo madrase - muslimanske verske šole, pokrita tržnica, zvonik, zunanje dvorišče in knjižnica. Čudovita je tudi notranjost.
Pod to ime sodi devet vrtov v prav toliko iranskih provincah, ki prikazujejo raznolikost perzijskih vrtov, ki so ohranili enake zakonitosti, hkrati pa se prilagodili različnim podnebnim in vremenskim razmeram. Izvirajo iz časa Kira Velikega, ki je živel v šestem stoletju pr. n. š. Vrt je vedno razdeljen v štiri predele, vedno je prisotna voda, ki ima vlogo okrasja in namakanja, vrt pa naj bi prikazoval raj in štiri zoroastrske elemente - nebo, zemljo, vodo in rastline.
Jezerska pokrajina, ki leži zahodno od mesta Hangdžou in južno od Modre reke, vsebuje čudovito jezero, hribovja, ki ga obdajajo, in več turističnih znamenitosti, kot so templji, pagode, paviljoni, vrtovi in okrasna drevesa, pa tudi umetni otoki. Na jezeru sta dva jeza, ki sta imenovana po dveh pesnikih - Baj Džujiju iz dinastije Tang in Su Dongpoju iz dinastije Song.
Več kot 600.000 hektarjev morskega in priobalnega pasu obale Ningaloo, ki jo najdemo na redko poseljeni zahodni obali Avstralije, vsebuje tudi enega najdaljših grebenov na svetu, ki leži tik ob obali. V grebenu najdemo pestro množico živalskih vrst, tudi želve in morske pse, posebna značilnost obalnega pasu pa je razvejan kraški sistem, v katerem so tudi podzemne jame in reke ponikalnice. Foto: EPA
Otoki Ogasavara, Japonska. To je arhipelag več kot 30 tropskih in subtropskih otokov, ki ležijo okoli tisoč kilometrov južno od Tokia. Večkrat jih imenujejo kar 'otoki brez ljudi', saj na njih prebiva le 2.440 Japoncev, zato na tem koncu sveta kraljuje pisani živalski svet, posebej so dragoceni ptiči, saj tu najdemo kar 195 ogroženih vrst.
Vadi Rum, Jordanija. To je območje, ki sodi tako pod naravno kot kulturno dediščino. Gre za 74.000 hektarjev veliko območje v južni Jordaniji v bližini meje s Savdsko Arabijo. Vadi pomeni suha struga v puščavah Afrike in Arabije, ki se ob deževju napolni z vodo, tako da je v vadiju Rum videti slikovito puščavsko pokrajino, od sotesk, naravnih mostov in klifov do jam in posledic udorov.
Kompleks Hiraizumu, Japonska. Kulturna vrednost budističnega kompleksa Hiraizumi se kaže v templjih, vrtovih in drugih arheoloških stavbah, pa tudi v sveti gori Kinkeisan. Hiraizumi je bil upravni center severnega japonskega kraljestva v 11. in 12. stoletju, zato si je mogoče ogledati mnogo starodavnih upravnih stavb iz tistih dni. Kraljestvo predstavlja 'čisto deželo' Bude, v katero si ljudje želijo priti po smrti.
Sistem jezer v Rift Valleyju, Kenija. To je naravni kraj izjemne lepote, ki ga sestavljajo tri med seboj povezana in zelo plitva jezera - Bogoria, Nakuru in Lake Elementaita. Ležijo v provinci Rift Valley v Keniji in pokrivajo območje, veliko 32.034 hektarov. Tu je zatočišče našlo 13 ogroženih vrst ptic, jezera pa ponujajo dom eni najbolj raznovrstnih populacij ptičev na svetu.
Fort Jesus, Mombasa, Kenija. Fort Jesus, Mombasa, Kenija. Trdnjavo so zgradili Portugalci konec 16. stoletja, da bi varovala pristanišče Mombasa. Stavba predstavlja 'izjemen primerek portugalskega vojaškega utrjevanja tistega časa', so zapisali v utemeljitvi. Ob pogledu z zraka je razvidno, da ima trdnjava obliko moškega. Danes je v njej muzej, vsako leto pa sprejme ogromno turistov.
Prvobitni bukov gozd v Karpatih in v Nemčiji, Nemčija, Slovaška, Ukrajina. Gozd skriva biološko in ekološko evolucijo ekosistema in je ključen za razumevanje razširitve bukve na severni polobli. Z vpisom so zaščitili dodatnih pet gozdov, ki se raztezajo na površini skoraj 4.400 hektarjev. Do zdaj je bilo od leta 2007 že zaščitenih skoraj 30.000 hektarjev. Foto: EPA