Narodni park Glacier leži v goratem predelu ameriške zvezne države Montane na meji s Kanado. Foto: Wikimedia
Narodni park Glacier leži v goratem predelu ameriške zvezne države Montane na meji s Kanado. Foto: Wikimedia
Največja znamenitost parka Mesa Verde je Skalna palača. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Koralni greben ob floridskem otoku Key Biscayne je pravi raj za potapljače. Foto: Reuters

Če se torej odpravljate na potovanje čez lužo, razmislite o spodnjih petih čudovitih krajih, ki izginjajo in uživajte v njih, dokler so še tu.
1. Ledeniki narodnega parka Glacier, Montana: Poleg ledenikov, ki dajejo temu osupljivemu goratemu parku ime, predstavlja Glacier tudi dom medvedov, sivih volkov, zlatih orlov in risov. Park se ponaša s 1.200 kilometri pešpoti, zato ne pozabite svojih pohodniških čevljev.
Leta 1850 se je ta ponos Montane ponašal s 150 orjaškimi ledeniki - danes jih ostaja le še 27. Že do leta 2030 naj bi najverjetneje izginili tudi ti.

2. Skalna bivališča narodnega parka Mesa Verde, Kolorado:
Pueblo Indijanci so ta skalna bivališča zgradili pred okoli 600 leti, ko so jih vklesali v strmo padajoče stene iz peščenjaka. Dobro ohranjene zgradbe variirajo od enosobnih bivališč do 150-sobne "palače".
Kljub odročnosti so onesnaženje zraka, invazivne rastlinske vrste in odtekajoča voda le nekatere izmed okoljskih nevšečnosti, s katerimi se spopada park.

3. Koralni greben narodnega parka Biscayne, Florida: Ogled teh občutljivih grebenov, edinih živečih koralnih grebenov v ZDA, je za potapljače in čolnarske navdušence skorajda obvezen. Park se ponaša tudi s podvodno "pešpotjo", ki omogoča obiskovalcem raziskovanje ladijskih razbitin znotraj parka.
Toda prav priljubljenost grebena tudi prispeva k njegovem izginotju - na nekaterih mestih je tako odmrlo že kar 90 odstotkov koral, delno zaradi čezmernega ribolova.
4. Sunset Cliffs, San Diego, Kalifornija: Te razvrvane pečine tečejo vzdolž južnokalifornijske obale s panoramskim razgledom na Tihi ocean. Območje je priljubljeno pri deskarjih na valovih, opazovalcih kitov in tudi parih, ki na tej romantični lokaciji radi skočijo v zakonski jarem.
Strmo obalo iz peščenjaka, prepredeno z naravnimi oboki in morskimi votlinami, počasi razjeda odtočna voda iz okoliških gradenj in namakalnih sistemov.
5. Narodni park Everglades, Florida: Močvirnati Everglades je "največja subtropska divjina" v ZDA, a zaradi človeških posegov ogrožene in redke živalske vrste izgubljajo svoje domove.
Park pokriva dobrih 6.000 kvadratnih kilometrov in ponuja vse vrste športnih dejavnosti, od kampiranja in pohodništva do kajakaštva, čolnarjenja in opazovanja ptic.