Dolge, ravne ameriške ceste zahoda, ki kar kličejo po najemu avtomobila in kampiranju ob veličastnih narodnih parkih ob poti. Foto:
Dolge, ravne ameriške ceste zahoda, ki kar kličejo po najemu avtomobila in kampiranju ob veličastnih narodnih parkih ob poti. Foto:
Vstop v narodni park Zion v Utahu. Avtodom je tudi ena od bolj priljubljenih različic potovanja po ZDA.
Najpripravneje je, da avto najamete na letališču. Tam vas čaka cela vrsta agencij s konkurenčnimi cenami. Foto: EPA
Kampiranje v ameriških parkih - neprecenljivo. Na sliki kamp v narodnem parku Arches v Utahu. Foto: NPS
Najem avtomobila je v ZDA poceni, bencin pa za naše razmere napol zastonj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Narodni parki vas bodo prišli ceneje s posebno kartico. Foto: NPS
Kuhate si lahko sami na številnih postajališčih za piknik, ki jih je zlasti v narodnih parkih vse polno. Na sliki razgled s piknik postajališča na Crater Laku v Oregonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Seveda, prva predpostavka pri tem je, da niste hotelov s petimi zvezdicami vajeni in razvajeni petični turist. ZDA le niso Azija, kjer lahko tako rekoč zastonj ležite v bungalovu na plaži kot kralj.
A če ste željni avantur, če vam ni odveč samostojno raziskovanje in če je vaš primarni cilj v ZDA ogledati si njihove čudovite narodne parke (kako najceneje priti skozi v New Yorku, smo vam predstavili že tu), vam ti nasveti morda pridejo prav.
1. Letalska karta
Letalske karte so bile v letu 2009 nižje, za nekatere destinacije pa so bile v določenem obdobju prav noro ugodne. Nič čudnega, da je lansko jesen toliko Slovencev potovalo v New York - karto si lahko dobil že za 200 evrov. Spremljajte torej ponudbe potovalnih agencij (za mlade še vedno najugodneje od slovenskih agencij STA) ali pa preverjajte cene prek spleta (Expedia).
Omeniti velja še, da so karte navadno cenejše, čim bolj vnaprej jih kupite (za poletje je, recimo, zdaj že skrajni čas), ozrite se še na bližnja letališča (Benetke, Trst, Zagreb ...) in imejte v mislih, da so karte večinoma dražje za praznike in konce tedna. 30. junij pa je tudi datum, ko cene samodejno poskočijo zaradi poletne sezone.
2. Najem avtomobila
Najem avtomobila je čez lužo mogoč že za zelo ugodno ceno - odvisno seveda, s kakšnim vozilom se zadovoljite. Priporočam uporabo katerega izmed spletnih iskalnikov za rent-a-car (sidestep.com ali orbitz.com), v katerega vpišete datum prihoda in odhoda, oni pa vam vržejo ven najcenejše ponudbe. Tedenski najem avtomobila ekonomske klase (denimo chevrolet aveo ali hyunday accent) na losangeleškem letališču vas bo tako prišel okoli 160 dolarjev s taksami vred, sami pa se odločite, kakšno zavarovanje boste vzeli.
Osnovno je skorajda nujno, saj vas v primeru nesreče lahko popravila v ZDA drago stanejo, medtem ko je tisto najvišje zavarovanje popolnoma nepotrebno, saj vas bo stalo več kot najem sam, zdravstveno zavarovanje pa ste si tako ali tako najverjetneje uredili že doma.
Ko boste prevzemali vozilo, vas bodo skušali prodajalci prepričati, da za minimalno doplačilo (denimo 5 dolarjev na dan) vzamete en razred višji avtomobil. Je pa najem precej cenejši na Floridi, sledi Kalifornija in New York, druge zvezne države so navadno malce dražje. Imejte v mislih, da vam v ZDA ne bodo dali avtomobila v najem, če ste mlajši od 21 let, če pa še niste stari 25 let, boste morali kar nekaj doplačati.
Za oba primera pride v poštev še najem malce bolj rabljenega avtomobila pri Rent-a-wreck. Ne skrbite, avto bo še vedno soliden, samo precej več prevoženih milj bo imel in bodite pozorni, če zagori kaka varnostna lučka (za hladilno tekočino, denimo). In še dodaten plus road-tripov po ZDA: bencin se je v zadnjih letih sicer nekoliko podražil, a še vedno stane polovico manj kot pri nas - za liter bencina (preračunano iz galon in dolarjev) boste tako v teh dneh odšteli okoli pol evra.
3. Narodni parki
Če se podajate na (jugo)zahod, območje, ki je dobesedno prepredeno z narodnimi parki (Grand Canyon, Yosemite, Yellowstone, Arches, Canyonlands, Bryce, Zion, Mesa Verde ...) in če načrtujete ogled večine (sploh glede na to, da so zelo na gosto skupaj in skorajda na poti), priporočam nakup National Park Passa, kartice, za katero boste odšteli 80 dolarjev in s katero vam bo nato omogočen vstop vašega vozila v vse narodne parke in spomenike (monumente).
Skratka, za 80 dolarjev imate celo leto neoviran vstop vi in vaši sopotniki v katero koli zadevo, ki nosi ime "national". Za vzhod, kjer je parkov malo (Acadia, Everglades, Smoky Mountains), se vam kartica ne splača, za zahod pa. Že zato, ker so vstopnine v boj razvpite parke po 25 dolarjev na vozilo.
4. Prenočišča
Mnogo popotnikov v ZDA se odloči za prenočevanje v motelih (razen če ni vaša destinacija večje mesto, kjer lahko najdete povsem spodobne hostle že za 25 dolarjev na noč). Te najdete tako rekoč ob vsaki cesti in so ugoden način prenočevanja - soba (za od ene do štiri osebe) vas bo prišla tam nekje od 30 dolarjev do 60 dolarjev na noč.
A precej lepši način doživetja Amerike je prenočevanje v kampih, ki so v primerjavi z večino (južno)evropskih svet zase. Vsak dobi svoj prostor, s svojo pikniško mizico, klopco in žarom. In veliko prostora. To sicer pomeni, da se poleti kampi hitro napolnijo in moraš pač iskati naprej, a po drugi strani so pravo razkošje. In vse to za ceno od 5 dolarjev (v zveznih parkih oz. state parkih) na prostor (!) do tam nekje 20 dolarjev (v dražjih, večjih narodnih parkih).
Kampi KOA so dražji, z več infrastrukture, a precej manj prijetni. Ni lepšega, kot ko se zbudiš sredi rdečih skal, pred tvojim šotorom pa se zbirajo srne in zemeljske veverice, ki jih je po parkih množica. in zaspiš z razgledom na puščavski sončni zahod, pod zvezdami, v popolni tišini narave.
5. Hrana
"Bilo je super, samo hrana je bila obupna," je stavek, ki ga najpogosteje slišim od ljudi, ki so se (prvič) vrnili iz ZDA. To pravzaprav ne bi moglo biti dalj od resnice. Če ste pripravljeni sem ter tja odšteti malce več za pravo večerjo, dobite za 30 dolarjev gurmanski obrok, kakršnega boste še v Evropi dolgo iskali. Splača se vsaj enkrat med potovanjem obiskati katero izmed restavracij v romantičnih lesenih kočah sredi narodnih parkov, ki res slovijo po vrhunski kuhinji.
Sicer pa se da jesti dobro tudi precej ceneje - ob poti je polno restavracij verig Denny's in Wendy's, ki postrežejo z zelo solidnim kosilom. Odlične so tudi domače pekarne s pitami ali dinerji z ameriškimi palačinkami z javorjevim sirupom - oboje so v ZDA do popolnosti izpopolnili.
Sicer pa - zlasti, če kampirate ali če se ustavljate na povsod prisotnih "postajališčih za piknik", svetujem naložbo v ameriški gorilnik (stal vas bo okoli 20 dolarjev) in bombe propana (5 dolarjev) ter vsakodnevno kuhanje. Ameriške samopostrežbe (Safeway, Albertson's ...) so svojevrsten raj vse mogoče (in malce bolj bizarne) hrane, tako da res ni težko najti za vsakogar pošten obrok. V samopostrežbah najdete tudi sekcijo z že pripravljeno hrano, odlični so tudi njihovi pekovski izdelki. Cene so primerljive s slovenskimi ali malce nižje.