Rajska plaža Maya na Tajskem. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Rajska plaža Maya na Tajskem. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Havajski otok Kauai je velik približek raja na Zemlji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Filmarji se za ilustracijo zgodbe pogosto zatečejo k obali - bodisi da poudarijo hipno romanco bodisi izolacijo, ki jo čutijo liki intenzivne drame.
Na spletni strani CNN-a so zbrali pet najboljših obalnih lokacij, ki smo jih lahko občudovali na velikem zaslonu.
Tajska: Plaža
Lik Leonarda DiCapria se odpravi na potovanje po Tajski, ki ga pripelje do skrite idilične plaže, kjer živi utopična družba. Filmarji so iskali raj, dobesedno, in ga nazadnje našli blizu Phuketa na glavni plaži otoka Phi Phi Leh, Hat Maya. Okoljevarstveniki so izrazili svoje nasprotovanje uporabi plaže za snemalne potrebe, saj so se bali, da bo območju povzročena velika škoda. A produkcija se je nadaljevala in po Plaži je otok naglo postal priljubljena turistična destinacija za popotnike, ki si tudi sami želijo doživeti malce utopije. Učinek je zaradi množice turistov sicer rahlo kontraproduktiven.

Italija: Nadarjeni gospod Ripley
Positano je bil uporabljen kot navdih za fiktivno pristanišče Mongibello v Nadarjenem gospodu Ripleyju. Osupljivo obalno mestece leži na gričevnatem pobočju Amalfijske obale in je služilo kot elegantna kulisa filma s hollywoodskimi zvezdniki Cate Blanchett, Mattom Damonom, Gwyneth Paltrow in Judom Lawom. Le par ur južno od Rima ležeč Positano privablja bogate in slavne, ki jih tu pričakajo vrhunske restavracije in razkošni hoteli.

Havaji: Modri Havaji
Elvis Presley je bil stari znanec Havajev. Kar trije njegovi filmi so bili posneti na teh rajskih otokih, najslavnejši in najuspešnejši med njimi pa je bil muzikal iz leta 1961 Modri Havaji, v kateri Presley igra nekdanjega vojaka, ki postane vodič. Film je postavljen na otoka Oahu in Kauai in je prikazal lepoto tega območja v vsej svoji veličini.

Španija: James Bond: Umri kdaj drugič
Gre za enega najbolj ikoničnih prizorov James Bondove franšize moderne dobe: v bikini odeta Halle Berry se pred agentom 007 dvigne iz vode. Srečanje je postavljeno na Kubo, a ustvarjalci filma Umri kdaj drugič so prizor dejansko posneli v Cádizu v Španiji. To zgodovinsko obalno andaluzijsko mesto je eno najstarejših naselbin v zahodni Evropi.
Jamajka: Plava laguna
Plavo laguno so snemali v Port Antoniu na Jamajki in na zasebnem pacifiškem otoku Nanuya Levu na Fidžiju. Zgodba filma se vrti okoli dekleta in fanta na samotnem otoku. Plava laguna je sicer dvigala kar nekaj prahu zaradi golih prizorov takrat najstniške Brooke Shields.