Zaliv Maja na zahodni obali otoka Pi Pi Le je priljubljena izletniška točka, privlačna tako nad kot pod vodno gladino. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Zaliv Maja na zahodni obali otoka Pi Pi Le je priljubljena izletniška točka, privlačna tako nad kot pod vodno gladino. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Zaliv Maja
Kristalno čista voda kar vabi v svoj objem ... še posebej zato, ker na plaži v zalivu ni prave sence, kamor bi se lahko zatekli pred pripekajočim soncem. Foto: MMC RTV SLO/Maja Omrčen
Zaliv Maja
Prvi pogled s čolna na tajski morski raj. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

A občutek slabe vesti, ko zagledate množico drugih motornih čolnov, zasidranih ob obali, in spremljajoči vonj bencina ostaneta z vami še nekaj časa. Vsaj, dokler se ne potopite v tisto turkizno vodo in vsaj za nekaj trenutkov pozabite, da Maja zelo verjetno ne bo več dolgo tako - rajska.

Deset let po Obali škoda ostaja
S tajskega otoka Pi Pi Don, enega turistično najbolj priljubljenih - še posebej veliko je tam Angležev in Skandinavcev - in enega tistih krajev, ki jih je najbolj prizadel rušilni cunami leta 2004, se z najetim čolnom lahko odpravite na izlet v (nekdanji) raj, natančneje v zaliv Maja. Pred točno desetletjem je zaliv, ki je del manjšega otoka v arhipelagu, Pi Pi Le, na turistični zemljevid sveta postavil film Obala (1999) z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi, ki so ga posneli po istoimenskem romanu Alexa Garlanda.

Ironično, menda je prav cunami polepšal Majo: valovi so s plaže počistili smeti in odstranili vse ostanke, ki jih je za sabo pustila filmska ekipa Obale - snemanje filma je povzročilo veliko nesoglasij in negodovanja okoljevarstvenikov. Produkcijska ekipa studiev 20th Century Fox je namreč razrila in "prenovila" naravno plažo na otoku, da bi bila videti še bolj rajsko. Preoblikovali so peščene nasipe in posekali kokosova drevesa in odstranili travo, da bi obalo razširili.
Sicer so pri Foxu pripravili denarni sklad, da bi plažo vrnili spet v naravno stanje, a kljub temu so jih zasuli s tožbami, saj mnogi strokovnjaki ocenjujejo, da je škoda za ekosistem trajna in poskusi obnove niso bili uspešni.

Kmalu tudi bungalovi?
Pred cunamijem na otoku ni bilo turistične infrastrukture, a zdaj je del Narodnega parka Pi Pi in tja prihaja vse več obiskovalcev z vse več zahtevami. Ti morajo za vstop sicer odšteti vstopnino, a najvišjo ceno plačuje okolje.
Na otoku načrtujejo tudi gradnjo bungalovov, ki bodo najverjetneje dokončno uničili podobo samotnega raja, na katerem sicer že danes najdete "obvezna" stranišča, bar s prigrizki in kamp.

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov iz zaliva Maja: