Na Krimu obiskovalce vsepovsod pozdravijo Putinove podobe. Foto: Reuters
Na Krimu obiskovalce vsepovsod pozdravijo Putinove podobe. Foto: Reuters
Spominki s krimske riviere. Foto: AP
Predsednik na obisku. Foto: Reuters
Čarobna krimska obala. Foto: AP

"Z vsemi temi sankcijami smo se odločili, da podpremo domače," pojasnjuje Tamara Tsetlajana New York Timesu, zakaj se je namesto za Turčijo in Evropo letos odločila za Krim. Na take zveste domoljube je računal tudi Kremelj, ko je začel letos zaradi negativne kampanje proti Rusom in zahodnih sankcij propagirati Krim kot turistično destinacijo.

Putin si je sicer verjetno obetal, da bo na obale Črnega morja privabil malce več dopustnikov, a navala na polotok, ki se je od Ukrajine odcepil lani, s čimer si je Moskva nakopala gnev sveta, nekako ni zaznati. Pa ne, da se Kremelj ne bi trudil. Delavci v javni upravi so dobili subvencionirane aranžmaje, zaposleni v varovanju pa so imeli prepoved dopustovanja v tujini.

Promoviranja Krima se je zavzeto lotil kar predsednik sam, ki je prejšnji teden v družbi premierja Dmitrija Medvedjeva odpotoval v Sevastopol in se fotografiral na tamkajšnjih turističnih "znamenitostih" in se s podmornico spustil do razbitine ladje iz 10. stoletja. Za oglaševalsko kampanjo so uporabili podobo vojaka, ki z intenzivnim pogledom pri morebitnih dopustnikih poizveduje, ali so se že "prijavili" za Krim.

"S turistično sezono je vse v najlepšem redu. Domoljubju predani Rusi so Krimu naklonili posebno pozornost," je sedmi sili zatrjeval krimski premier Sergej Aksjonov, ki je sicer junija zaradi nesposobnosti odpustil tako svojega ministra za turizem kot tudi ministra za promet. "Na milijone ruskih turistov imamo letos," trdi Aksjonov.

Slabe ceste, premajhno letališče
Roko na srce, številke so v resnici precej nižje od šestih milijonov, ki so Krim obiskali leta 2013, pred zaostritvijo razmer na polotoku. Lani je bilo turistov po vladnih podatkih 3,8 milijona. Tisti, ki se s turizmom preživljajo (vodniki, taksisti, lastniki gostišč) sezono opisujejo kot "anemično", na jugu polotoka pa je neka vas celo poslala pismo Putinu, češ da zaradi upada turistov živijo v pomanjkanju. Razmere res niso rožnate - rusko gospodarstvo je oslabljeno, na Krimu imajo zaradi ukrajinske železniške zapore težave s prometom in pomanjkanjem sredstev. Dobavne poti do Krima so, v nasprotju z olimpijskim Sočijem, izjemno omejene, od pestrega nabora tujih turistov, ki so Krim obiskovali pred krizo, zdaj ni ne duha ne sluha.

Trajektna povezava z Rusijo je še vedno daleč od optimalne, letalske povezave pa hromi zmogljivost letališča v Simferopolu. Število poletov se je namreč krepko povečalo, ambiciozna razširitev letališča je v zadnje pol leta celo podvojila število terminalov - a promet še vedno ni pretočen.

Rusi prisegajo na luksuz
Opazne so tudi razlike med turisti - Ukrajinci rade volje najamejo sobo in si sami skuhajo večerjo, medtem ko imajo Rusi raje hotelske pakete. Nekateri na Krimu postrežejo z opazko, da so mnogi Rusi razvajeni odhotelskih kompleksov "all inclusive" v Turčiji in Egiptu, ki jih krimska ponudba preprosto ne dosega, zato imajo pomisleke o dopustovanju "doma". Še celo Putin je za krimska letovišča lani dejal, da ne dosegajo ruskih standardov. Da, daleč so že časi, ko je bil južni Krim s svojimi palačami, vinogradi in naravnimi znamenitostmi pravi peskovnik za kronane glave in komunistično elito.

Nekaj luksuznih hotelskih kompleksov sicer Krim premore tudi danes - v Alušti petičneže tako vabi Sea Wellness Spa Hotel, idilično umeščen med gozd in obalo, kjer boste za sobo odšteli od sto evrov dalje, za vilo s šestimi sobami z lastnim bazenom pa 2.000 evrov na noč. Hotel je 75-odstotno zaseden.

V sovjetskem času so mnoge palače in posesti carske aristokracije nacionalizirali in spremenili v zdravilišča. Teh je na Krimu še vedno 144, ki pa so se v 24 letih od razpada Sovjetske zveze le malo spremenila. Mnoga še vedno ponujajo isti, malce bizarni terapevtski program: pijavke za prečiščevanje krvi, magnetsko protibolečinsko terapijo, slane jame za težave z dihali, slovito lokalno blato za celjenje najrazličnejših poškodb in blaženje invalidnosti. Zakaj bi menjali zmagovalnega konja? se sprašujejo upravniki teh zdravilišč, ki se lahko pohvalijo s kar solidnim obiskom ruskih gostov in gostov iz nekdanjih sovjetskih republik.