Putina so na Krimu pričakali grafiti z njegovo podobo. Foto: Reuters
Putina so na Krimu pričakali grafiti z njegovo podobo. Foto: Reuters
Ukrajina
Nasilje na vzhodu Ukrajine znova narašča. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah je bilo v spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki na nemirnem vzhodu Ukrajine ubitih najmanj deset ljudi, med njimi tudi civilisti.

Spopadi so izbruhnili v bližini pristaniškega mesta Mariupol na jugovzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom vladnih sil, in v mestu Gorlivka, ki je v rokah separatistov.

Oblasti v Kijevu so upornike obtožile, da so bili tarča njihovega obstreljevanja na obrobju Mariupola civilisti. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je pojasnil, da so uporniki uporabili havbice z dosegom do 16 kilometrov, s katerimi so ciljali Sartano na severnem delu Mariupola.

"Sovražnik ni obstreljeval ukrajinskih položajev, ampak mesto s civilisti," je dejal Lisenko in dodal, da so uporniki začeli uporabljati taktiko, pri kateri napadejo in se takoj umaknejo, a po njegovih besedah bo naslednjič odgovor sledil hitreje, saj dogodki iz Sartane predstavljajo izziv za ukrajinske sile.

V mestu Gorlivka, tako Lisenko, so uporniki za napade na vladne sile uporabili težko orožje, med drugim tudi raketni sistem grad.

Moskva: Kijev pripravlja novo operacijo
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za novo nasilje okrivil ukrajinsko vlado, ki po njegovem mnenju ne uveljavlja februarja s separatisti sklenjenega mirovnega dogovora. Prepričan je, da nov izbruh nasilja spominja na lanski avgust, ko so ukrajinske sile sprožile silovito ofenzivo, zato tudi zdaj domneva, da Kijev pripravlja novo operacijo.

Ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku je Lavrov očital, da z antiruskimi izjavami spodbuja nastrojenost proti Moskvi. Ruski zunanji minister je še poudaril, da morata strani nadaljevati pogovore za zgladitev sporov.

Od lanske priključitve Krimskega polotoka Rusiji in izbruha spopadov na vzhodu Ukrajine je v nasilju umrlo že več kot 6.500 ljudi. Kijev in nekatere zahodne države obtožujejo Rusijo, da z orožjem in svojimi vojaki podpira upornike, a Moskva to odločno zanika in zatrjuje, da se na ukrajinskem ozemlju borijo samo ruski prostovoljci.

Putinov tokratni obisk Krimskega polotoka je Porošenko označil kot "nadaljevanje načrta za stopnjevanje napetosti" pred 24. avgustom, ko Ukrajina praznuje dan neodvisnosti, a iz Moskve sporočajo, da je obisk namenjen spodbujanju turizma na polotoku ob Črnem morju.