Eden od otočkov Vanuatuja. Foto: Pixabay
Eden od otočkov Vanuatuja. Foto: Pixabay

Predvidoma prvega julija bodo turisti znova lahko obiskali pacifiške plaže države s 300.000 prebivalci. Vanuatu je bil med tistimi kraji, ki so imeli najstrožje ukrepe za vstop v državo. Meje so zaprli marca 2020, medtem pa so v državo lahko vstopili le določeni prebivalci in imetniki vizumov.

Sorodna novica “Čudežno” obvladanje pandemije na račun popolne zaprtosti

Državo, ki je skoraj popolnoma odvisna od storitvenega sektorja (več kot 60 odstotkov BDP-ja, od tega 40 odstotkov BDP-ja prispeva turizem), sta dve leti strogih ukrepov močno prizadeli. Lani je Vanuatu prizadel še orkan Harold. Skupno škodo pandemije in naravne katastrofe so takrat ocenili na 850 milijonov ameriških dolarjev.

Težave z letalskimi povezavami in dolgovi

Takoj po novici, da otočje znova sprejema turiste, so se pojavili prvi skeptiki, ki trdijo, da turistični sektor še ni pripravljen na obiskovalce. Številne skrbi predvsem slaba letalska povezava s tujimi letalskimi družbami. Trenutno je oddih na plaži mogoč le prek vanuatujske letalske družbe Air Vanuatu, ki pa trenutno operira le z dvema letaloma za meddržavne polete. Če zaradi različnih dejavnikov letalska družba ne bi mogla ponujati poletov, obstaja upravičen strah še večje krize turizma.

Letalska družba je zaradi strogih ukrepov močno zadolžena, dve leti je bila družba Air Vanuatu bolj kot ne odvisna od državne pomoči.

Sorodna novica Države, v katerih koronavirus (baje) ne obstaja

Predstojnik vanuatujskega poslovnega sveta Glen Craig prav v primanjkljaju rednih povezav vidi največjo težavo: "Vanuatu je odvisen od močno zadolžene državne letalske družbe, ki otočje povezuje z Novo Zelandijo in Avstralijo.'' Državi predstavljata večji del vanuatujskega turističnega trga, zato bi bila kakršna koli okvara na letalih, ki trenutno še povzročajo velike izgube, zelo problematična, je za Guardian še povedal Craig.

"Mislim, da bomo razočarani"

Tudi prvak opozicije Ralph Regenvanu ni optimističen: "Moramo odpreti državo, vendar nikakor nismo pripravljeni. Nimamo potrjenih pogodb s tujimi letalskimi družbami, da bi letele v Vanuatu. Imamo še nekaj tednov, upam, da se v tem času kaj spremeni. Vsi smo polni upanja zaradi ponovne vrnitve turistov, vendar se bojim razočaranja."

Predsednica vanuatujske turistične zveze Adela Issachar Aru je v pogovoru za Guardian povedala, da vsi v pričakovanju odprtja države delajo zelo trdo. Tudi ona je poudarila, da je zračna povezanost pomemben del državne turistične strategije po odprtju.

Avstralska letalska družba Virgin Australia je že naznanila, da bodo z marcem 2023 znova odprli redno linijo Brisbane–Port Vila. Sprva se bodo domov vrnili sezonski delavci iz Avstralije in z Nove Zelandije, avstralska povezava pa bo s prilivom turistov gotovo pomagala pri premostitvi najhujšega.