Letališče Jožeta Pučnika je nosilec 97 odstotkov celotnega slovenskega letalskega prometa. Foto: BoBo
Letališče Jožeta Pučnika je nosilec 97 odstotkov celotnega slovenskega letalskega prometa. Foto: BoBo

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je osrednje slovensko javno letališče za mednarodni zračni promet. Opredeljeno je tudi kot infrastrukturni objekt državnega pomena, prek njega pa poteka približno 97 odstotkov celotnega letalskega potniškega prometa v Sloveniji, je v sporočilu za javnost po seji vlade spomnila vlada.

Vlada je na današnji seji potrdila predlog dodelitve državne pomoči podjetju Fraport Slovenija za delno povrnitev škode zaradi posledic pandemija covida-19. Predlagali so pet milijonov evrov pomoči, kar pa predstavlja okoli 33 odstotkov škode, ki jo bo po izračunih imel Fraport. Upravitelj letališča bo letos imel škodo, ocenjeno na 15,261 milijona evrov. Izračun temelji na upadu izida iz poslovanja v primerjavi z letom 2019, v navedenem znesku pa je upoštevana že prejeta druga državna pomoč.

Pandemija covida-19 je namreč vplivala na drastično zmanjšanje letalskih operacij, število prepeljanih potnikov in količino prepeljanega tovora. Fraport Slovenija ugotavlja, da bo namreč število prepeljanih potnikov upadlo za 80 odstotkov. Trenutno podjetje dosega le 18 odstotkov števila prepeljanih potnikov v primerjavi z lanskim letom, zato izvaja številne varčevalne ukrepe na področju zniževanja stroškov materiala in dela.

Pomoč ključna za obratovanje letališča Jožeta Pučnika Ljubljana

Prejeto državno pomoč bo Fraport porabil za zagotavljanje likvidnosti podjetja. To pomeni pokrivanje tekočih operativnih stroškov, kot so material, storitve, plače, davki in nujno potrebnih naložb. Državna pomoč pa je tako bistvenega pomena za nadaljnje zagotavljanje infrastrukturnega razvoja in obratovanja Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

V vladi navajajo, da dodelitev državne pomoči Fraportu izpolnjuje pogoje iz evropske zakonodaje in je predvidena v obliki enkratnega nepovratnega zneska. Dodali pa so, da bo zeleno luč morala potrditi še Evropska komisija.