Letal belgijskega prevoznika še nekaj časa ne bo v Slovenijo. Foto: EPA
Letal belgijskega prevoznika še nekaj časa ne bo v Slovenijo. Foto: EPA

Po poročanju portala Ex Yu Aviation so v družbi sprva letalski promet znova načrtovali že sredi februarja, a so zaradi trenutnih razmer začetek poletov prestavili za slabe pol leta. S tem so se pridružili številnim drugim letalskim družbam, ki so že večkrat prestavile zagon mednarodnih linij v Ljubljano.

Za zdaj začetek poletov v zimskem obdobju še vedno načrtujejo Montenegro Airlines, Air France, poljska družba Lot Airlines in Transavia, kjer iz Ljubljane letijo v Amsterdam. Večinoma se bodo poleti začeli konec februarja oziroma na začetku marca, poleti v Podgorico pa bodo, po trenutnih napovedih, mogoči že letos.

"Datumi obnovitve poletov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po poletih," ob novicah o prestavitvah še poudarjajo v Fraportu Slovenija.

Lufthansa je eden od štirih prevoznikov, ki Ljubljano še povezujejo s svetom. Foto: Reuters
Lufthansa je eden od štirih prevoznikov, ki Ljubljano še povezujejo s svetom. Foto: Reuters

Mednarodni promet na ljubljansko letališče sicer ni popolnoma ustavljen. Mednarodne polete v Slovenijo trenutno opravljajo trije prevozniki, in sicer Air Serbia trikrat tedensko leti v Beograd, Lufthansa trikrat tedensko v Frankfurt in Turkish Airlines, prav tako trikrat tedensko, v Istanbul.

Težave z zagotavljanjem letalskih povezav pa seveda nimajo le na našem največjem letališču, saj se s podobnimi ustavitvami srečuje večina letalske industrije. Po ocenah panožnih strokovnjakov se je letalski promet v letu 2020 zmanjšal za približno 70 odstotkov.