Vodja korporativnega komuniciranja v Fraportu Slovenija Brigita Zorec je pojasnila, da je zdaj v novem objektu že nameščena vsa oprema, od varnostnega sistema, razsvetljave in pohištva do računalniške opreme in avdiosistema. Te dni poteka še montaža lesenih oblog: "Terminal tako dobiva svojo končno podobo."

Sočasno poteka že testiranje opreme in usposabljanje zaposlenih za ravnanje z njo. "Ta faza izročanja terminala v uporabo je izjemno pomembna, saj je treba res zagotoviti, da tisti dan, ko bo terminal odprt za potnike, ne bo več nobenih neznank in da bo vse teklo, kot mora," je poudarila.

Pred terminalom se urejajo nove zelene površine. Prav tako v sklepni fazi je prilagoditev notranjega cestnega režima. Plato pred terminalom bo odslej ponujal precej več možnosti za parkiranje avtobusov in taksijev ter večje območje za kratkotrajno ustavljanje. "Pred starim terminalom je ta prostor res izjemno majhen in je bila včasih neznosna gneča, ampak zaradi prostorske utesnjenosti tega nismo mogli urediti," je pojasnila sogovornica.

Za zdaj za najem gostinskih površin ni velikega zanimanja

Na terminalu bo med drugim posodobljena komercialna gostinska in trgovinska ponudba, je napovedala. Posodobljena bo velika brezcarinska prodajalna, ki bo hkrati kombinacija trgovine, gostinskega lokala in čakalnice. Restavracija bo tudi v dostopnem delu, prostora pa je še dovolj za drugo ponudbo. Prav pri dogovorih za najem prostorov s ponudniki komercialnih vsebin jim je epidemija povzročila največ težav. Zaradi malo potnikov in napovedanega počasnega okrevanja so namreč ponudniki precej previdni. "Gostinska in trgovinska ponudba je modularno zasnovana, tako da se bo lahko širila z naraščanjem števila potnikov," je razložila Brigita Zorec.

Kot je opozorila, jim pri pogajanju s ponudniki veliko težavo povzroča nedeljsko zaprtje trgovin. To je za letališče precejšnja težava, saj je veliko prometa prav ob nedeljah in si potniki ter trgovci želijo, da bi prodajalne takrat normalno obratovale. Zato v Fraportu Slovenija upajo, da bo država to problematiko čim prej rešila in trgovine na letališču uvrstila med izjeme, še preden se znova okrepi letalski promet.

Več letalskega prometa že maja, predvsem pa junija

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pričakujejo, da se bo letalski promet povečal že maja, predvsem pa junija. Prevozniki napovedanih linij ne odpovedujejo, v načrtu je tudi dosti čarterskih poletov, zato so na letališču optimistični. Pestrejše dogajanje bo na letališču že med prvomajskimi prazniki, ko so turistične agencije napovedale sedem čarterskih letov. V Egipt, na Madeiro, Tenerife in Majorko naj bi odpeljale okoli 1500 potnikov.

"Odprtje novega terminala se dogaja ravno v času, ko pričakujemo, da se bo letalski promet znova začel pobirati. Tako nov terminal razumemo tudi kot nov začetek in vstop v nove čase," je poudarila Zorčeva. Ob tem je dodala, da gre za strateško naložbo, ki ne prinaša le dodatnega prostora, temveč upošteva tudi sodobne zahteve letalskega prometa. "Verjamemo, da bomo s takšno infrastrukturo bolj konkurenčni in bomo po tej krizi lažje okrevali," je dejala.

Naložba vredna 21 milijonov evrov

Stara potniška infrastruktura na letališču je namreč dotrajana in je v njej težko zagotavljati standarde po meri sodobnega potnika. Zaradi utesnjenosti in majhnosti so nastajala ozka grla predvsem pri prijavi na polet. Z novim terminalom bodo pridobili 10.000 kvadratnih metrov novih površin, pri čemer bodo med drugim povečali prostor za varnostni pregled in prostor za sortirnico, vse pa bodo podprli z najsodobnejšo tehnološko opremo.

Naložba je vredna nekaj več kot 21 milijonov evrov, pri čemer so gradbena dela stala okoli 17 milijonov, oprema pa še dodatne štiri milijone evrov. Zastavljen finančni okvir tudi ob zaključevanju naložbe ostaja nespremenjen, prav tako tudi časovnica. "Podlaga je bilo dobro načrtovanje. Poleg tega smo na javnem razpisu dobili dobrega izvajalca GIC Gradnje. Imeli smo tudi srečo z vremenom in s tem, da smo lahko delali tudi med epidemijo," je dejala.