Pogled na Kanin iz doline. Foto: MMC RTV SLO
Pogled na Kanin iz doline. Foto: MMC RTV SLO

Prva naj bi na hrib odpeljala že ob 7.30, vendar so odhod prestavili za eno uro – uradno zaradi (pre)močnega vetra na vrhu, neuradno pa zato, ker je bilo treba popraviti progo, saj sta ta tam že od zore vadili slovenski smučarski šampionki Ilka Štuhec in Meta Hrovat, kot se je pozneje razširilo med smučarji.

Čakanje pred vstopno postajo. Foto: MMC RTV SLO
Čakanje pred vstopno postajo. Foto: MMC RTV SLO

Kakor koli že, četrtkovo jutro je prineslo nekaj čakanja v dolini, vendar se nihče ni razburjal, preveč so bili vsi veseli, da bodo lahko v tej sezoni znova – številni tudi zadnjič – stopili na smuči.

Pravzaprav bi lahko rekli ne v tej, ampak že v prihodnji, saj je Kanin 14. maja uradno odprl poletno sezono, a ker je bilo na vrhu več kot tri metre snega, kot so se pohvalili pristojni, so še vedno lahko ponudili tudi smučarske užitke.

A za čakajoče na prvi "jajček" je bila to še vedno zimska sezona 2019/2020, prav tista, ki jo je nenadoma prekinila epidemija novega koronavirusa, zaradi katere je za dva meseca obstalo javno življenje, z njim pa tudi smučarsko.

Z vladnim odlokom je bil namreč prepovedan javni potniški promet, med katerega sodijo tudi žičniške naprave za prevoz potnikov.

Urban in njegova postelja. Foto: MMC RTV SLO
Urban in njegova postelja. Foto: MMC RTV SLO

Zgodbe s parkirišča

"Prišel sem zato, ker mi je doma dolgčas," med nastavljanjem sončnim žarkom na klopi pred vstopno postajo preprosto pove Klemen iz Kranjske Gore.

"Vsaj za kakšno 'furo' bo. Če res zelo piha, je tudi temperatura nižja in bo snežna podlaga dalj časa zdržala. Odvisno pa seveda, koliko bo ljudi," je razmišljal Sebastjan iz Goriških brd, ki je bil na parkirišču že ob sedmih zjutraj.

"Smo v teh tednih ves čas turno smučali, zdaj smo se samo prišli poslovit od sezone, ki se je tako nenadoma končala. Bomo pač smučali malo v mehkem, pa kaj," se smeji Boštjan iz Bovca.

Zgodnji Štajerci. Foto: MMC RTV SLO
Zgodnji Štajerci. Foto: MMC RTV SLO

Presenetijo nas zagrizeni ljubitelji smučanja Marko, Žan in Tilen iz Spodnje Savinjske doline, ki so karanteno preživeli na kolesu in v hribih, ko se jim je sredi marca z vladnim odlokom končala sezona na domačih Golteh. Vstali so sredi noči, da so na pot iz Štajerske lahko krenili že ob petih zjutraj, ker so mislili, da bo prva gondola odpeljala že ob pol osmih, preden sonce postane že močno.

Kdaj je šel zjutraj od doma, povprašamo tudi Urbana iz Ljubljane. "Nisem šel danes, ampak že včeraj, prespal sem v svojem avtomobilu na parkirišču, da bi bil čim prej na vrhu," nas še bolj preseneti njegov odgovor.

Končno na vrhu

Z enourno zamudo prva kabina ob pol devetih končno odpelje proti vrhu Kanina, ki ga ob pogledu iz doline zakrivajo oblaki. Kaj nas bo čakalo tam, se nelagodno sprašujejo vsi tisti, ki so vse zadnje zimske upe položili v ta dan. V petek bo deževalo, potem bo pa že pretoplo, pojasnjujejo.

Kanin po dveh mesecih ne sameva več. Foto: MMC RTV SLO
Kanin po dveh mesecih ne sameva več. Foto: MMC RTV SLO

Vreme se jim je odkupilo vse za nazaj. Po prehodu čez oblak se je 2200 metrov visok gorski vrh kopal v soncu, prizanesel jim je tudi tradicionalni veter.

Odprta proga Prevala se je sicer izkazala za precejšnji zalogaj, sneg je bil že tako mehak, da so se slišale prispodobe, "kot bi rili po njivi". A vse brez slabe volje, navsezadnje smo le sredi maja, ljudje so se po Bovcu sprehajali že v natikačih.

"Pač letnemu času primerno," se snegu na sedežnici smeji Simon iz Kobarida. "Zdaj ne smeš staviti samo na smučanje, na to smo tudi računali, saj se je zadnje dni pač malo otoplilo. Ta dan je bolj za hec kot zares, za dušo privezat po tej zimi," razloži.

Izgubili 68 smučarskih dni

In res se je do enajstih bar na smučišču dobro napolnil, od majskega snega utrujene noge so potrebovale ležalnik, od karantenskih omejitev utrujena duša, zleknjena na soncu, pa pridih vnovične svobode.

Eva, Taja in Roman s podporo bovškemu turizmu. Foto: MMC RTV SLO
Eva, Taja in Roman s podporo bovškemu turizmu. Foto: MMC RTV SLO

Mehka proga je utrudila tudi Ljubljančanko Evo, ki je v Bovcu prespala pri prijateljici Taji. "Včeraj sem slišal, da odpirajo, in sem prišel podpret bovški turizem, ker potrebuje malo tega," svoj prihod obrazloži njun prijatelj Roman Dobnikar, sicer predsednik Atletske zveze Slovenije.

Po zaprtju smučišča sredi marca zaradi epidemije novega koronavirusa je Kanin izgubil 68 smučarskih dni. Prav v tem času je bila tam obilica snega in lepo vreme, zato bi se sicer lahko pohvalili z odlično sezono.

Ker je ponekod še do pet metrov naravnega snega, pristojni napovedujejo, da bodo na urejenih progah smučanje omogočali vse do približno 15. junija.

Bivakiranje v restavraciji

Ugodne razmere izkoriščajo tudi slovenske reprezentantke v alpskem smučanju. Danes sta na Kaninu, prvič po dvomesečnem premoru, že od zore tako trenirali Ilka Štuhec in Meta Hrovat, ki sicer spi kar v jedilnici restavracije na Kaninu.

"Bivamo v restavraciji. Trening začnemo že ob 5.30 in bi bilo tako rekoč nemogoče tako zgodaj vstati, da bi se nato z gondolo vozili zjutraj tako zgodaj gor. Smo se odločili, da spimo tukaj. Gre za nekaj, kar je treba izkoristiti, ker se nam je ponudila ta priložnost. In sem si postavila šotor v jedilnici. Moram reči, da je zelo udoben, notri je toplo in v bistvu se imam zelo 'fajn'," je v smehu razložila novinarjem, ki so danes prišli na Kanin.

Če se bo vreme obneslo in se bo sneg obdržal, se namerava tja še vrniti, tako kot številni domačini, ki pa jih je v rahlo slabo voljo spravila odločitev vodstva smučišča glede vozovnic. Lani decembra so namreč kupili sezonske vozovnice, ki bi morale veljati vse do poletne sezone, a čeprav so bili zaradi zaprtja smučišča od 13. marca prikrajšani za številne čudovite smučarske dni, so morali v četrtek za dnevno vozovnico znova plačati – od polne cene 25 evrov so jim namenili le tri evre popusta, so pripovedovali.

Toda vijuganje sredi maja in zasluženo pokarantensko pivo znova za isto mizo s prijatelji sta odtehtala vsak evro, se je nazadnje strinjala tako rekoč vsa snežna terasa.

Prvi pokarantenski smučarji niso prišli le po zavoje, ampak po celodnevno doživetje. Foto: MMC RTV SLO
Prvi pokarantenski smučarji niso prišli le po zavoje, ampak po celodnevno doživetje. Foto: MMC RTV SLO

Z novo gondolo že leta 2022?

Žičniška infrastruktura na najvišje ležečem slovenskem smučišču bo čez tri leta dopolnila pol stoletja. "Mislim, da je že več kot čas, da se stvari spremenijo. Načrti za novo gondolo so, občina je pretežna lastnica zemljišč na smučišču, tako da bodo ti postopki razmeroma preprostejši. Na ministrstvu se je oblikovala medresorska komisija, ki pripravlja projekcijo investicije v Kanin. Ta bo sestavljena iz krožno-kabinske žičnice, zasneževalnega sistema in vseh drugih spremljajočih dejavnosti," našteva Manuela Božič Badalič, sicer predsednica Združenja žičničarjev Slovenije, ki je 31. marca kot vršilka dolžnosti prevzela vodenje javnega zavoda Sončni Kanin.

Majski sneg. Foto: MMC RTV SLO
Majski sneg. Foto: MMC RTV SLO

Upa, da se bodo leta 2022 na vrh že pripeljali z novo gondolo. "Gre pa za zalogaj, če potegnemo črto – vse skupaj okoli 50 milijonov evrov. Samo krožno-kabinska žičnica stane 20 milijonov evrov, narejena bo za Kanin, to so številke, ki jih narekujejo dobavitelji. Gre za zahtevno gradnjo, postavljanje stebrov s helikopterji, nevarna dela, zato so tudi številke temu primerne," pojasnjuje.

Prepričana pa je, da ima Kanin potencial, v katerega je vredno vlagati: "Na 2200 metrih bo vedno sneg, vsaj v času naših življenj," je sklenil.