Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Državljani članic EU-ja smo navajeni potovati po Uniji brez spreminjanja navad komuniciranja po mobilnih telefonih, saj so stroški povsod podobni kot doma. Nekaj omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi če presežemo zakupljeno količino, to ne predstavlja zelo visokega stroška.

Precej drugače je lahko v državah zunaj Unije ter na Islandiji, v Lihtenštajnu in na Norveškem. Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da je cena prenosa podatkov lahko tudi kar 5000-krat višja kot v EU-ju.

ZPS zato turistom, ki potujejo zunaj Unije, svetuje, naj med potovanjem pravočasno izklopijo prenos mobilnih podatkov, torej že na letališču pred vkrcanjem oziroma nekaj deset kilometrov pred mejo. Le tako se bodo lahko izognili strošku 61 evrov, kar je največ, kar lahko zaračuna operater za prenos podatkov med gostovanjem izven EU-ja.

ZPS predlaga klice prek aplikacij, ki uporabljajo omrežje Wi-Fi

Mobilne podatke je smiselno izklopiti že pred vkrcanjem na letalo. Foto: BoBo
Mobilne podatke je smiselno izklopiti že pred vkrcanjem na letalo. Foto: BoBo

Za klice v domovino ZPS predlaga, naj turisti uporabljajo znane aplikacije, kot sta WhatsApp ali Viber, ki delujejo prek omrežja Wi-Fi. Pri tem se je modro izogibati odprtim javnim omrežjem. Pri svojem operaterju lahko tudi povprašate, ali omogoča storitev "Voice over Wi-Fi" oziroma klice po omrežjih Wi-Fi, kot da bi bili priključeni na domače mobilno omrežje.

Običajni klici po mobilnem omrežju bodo stali nekaj evrov za vsako minuto. Poleg tega je treba v državah zunaj EU-ja plačevati tudi za dohodne klice, cena je do dveh evrov na minuto. Torej plačate tudi, ko vas kliče nekdo drug, opozarja ZPS.

SMS je lahko najdražji način komunikacije

Eno poslano kratko sporočilo (SMS) lahko stane tudi 75 centov, pri čemer velja, da je treba toliko plačati za vsakih 140 znakov ali manj, če uporabljate slovenske posebne znake (č, š, ž).
Sodobni telefoni nas pri pisanju ne omejujejo. Do 560 znakov dolgo sporočilo pošljejo kot eno kratko sporočilo – a zanj plačamo kot za štiri sporočila. Daljša sporočila telefoni pretvorijo v večpredstavno sporočilo (MMS), kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov. Če boste tega izključili, se takšno sporočilo sicer ne bo samodejno poslalo.

EU: Precej višji stroški le v primeru večje uporabe omrežja v tujini kot doma

Na reguliranem trgu v Evropski uniji ter na Islandiji, v Lihtenštajnu in na Norveškem velja, da je uporaba mobilnega telefona med gostovanjem v grobem enaka kot v domačem omrežju. Za večino uporabnikov to pomeni, da ne plačujejo za klicanje ali pošiljanje sporočil, na voljo pa jim je določena količina podatkov, ki je odvisna od cene paketa.

Gre za t. i. politiko poštene uporabe, ki bi morala zadostovati za občasno gostovanje v državah Unije. Operater mora uporabnika ob prehodu v drugo državo obvestiti o razpoložljivih količinah.

Sorodna novica Brezplačno mobilno gostovanje znotraj EU-ja podaljšano do leta 2032

Kršenje politike poštene uporabe se zgodi, če uporabnik v štirih zaporednih mesecih več storitev opravi v tujem kot v domačem omrežju. Operater mu v takšnem primeru lahko zaračuna poseben pribitek, katerega cena pa je v primerjavi z gostovanjem v omrežjih izven EU-ja še zmeraj nizka.

Evrotarifa, torej regulacija storitev mobilne telefonije v EU-ju, ne velja v ladijskih in letalskih mobilnih omrežjih. Pred izplutjem oziroma pred poletom zato raje izključite prenos podatkov.
Zakupljene količine za tujino – pozor pri izbiri operaterja

Zakupljeni paketi: previdno pri izbiri omrežja

Operaterji za gostovanje v tujini ponujajo različne možnosti z zakupljenimi količinami minut klicev, sporočil in/ali prenosa podatkov. Za potovanja zunaj Unije se zdijo nekatere opcije morda primerne, a ZPS svetuje previdnost, saj je treba plačati tudi za neporabljene količine. Prav tako opozarjajo, da so ti paketi običajno vezani na zgolj enega operaterja v državi, kjer potujete, kar pomeni, da morate ob vstopu ročno izbrati njegovo omrežje.

Ena od možnosti tudi nakup kartice SIM v tujini

Številne države gostujočim uporabnikom omogočajo nakup predplačniških kartic SIM, ki naj bi omogočale uporabo telefona brez neprijetnih stroškovnih presenečenj. Takšna rešitev je lahko ugodna predvsem za prenos podatkov, medtem ko boste za klicanje s takšne kartice še vedno odšteli veliko denarja, svari ZPS in dodaja, da nekateri telefoni omogočajo uporabo dveh kartic SIM hkrati, vendar je pri tem treba biti pozoren na nastavitve.