Milano. Foto: Pixabay
Milano. Foto: Pixabay

Kot je objavil Eurostat, so bile lani številke v turizmu v EU-ju v medletni primerjavi višje v vseh mesecih. Najboljše je bilo zadnje četrtletje, ko je turizem s 472 milijoni nočitev za enakim obdobjem 2019 zaostajal le še za dva odstotka.

Podatki za lani kažejo tudi na okrepitev domačega turizma. Število nočitev domačih gostov je namreč z 1,53 milijarde lani preseglo predkoronsko raven 1,51 milijarde nočitev. Gre za enoodstotno rast.

Na drugi strani je število nočitev tujih gostov v 2022 še vedno za 12 odstotkov zaostajalo za številom iz 2019. Lani so jih pri Eurostatu našteli 1,20 milijarde, 2019 1,36 milijarde.

Med državami članicami je po nočitvah tujih gostov glede na predkoronsko raven najbolj zaostajala Latvija (-45 odstotkov), sledile so Slovaška (-40 odstotkov) in Litva (-37 odstotkov). Najbolje pa so se odrezali Danska, ki je edina zaznala rast (+4 odstotke), Hrvaška (-2 odstotka) in Luksemburg (-3 odstotke).

V Sloveniji največ gostov iz Nemčije
V Sloveniji smo imeli nekaj manj kot 15-odstotni odmik.

Po številu nočitev domačih gostov so imeli lani glede na 2019 največjo rast na Malti (+39 odstotkov), Cipru (+35 odstotkov) in v Sloveniji (+25 odstotkov). Na drugi strani lestvice so se znašle Slovaška (-22 odstotkov), Romunija (-15 odstotkov) in Madžarska (-13 odstotkov). Prav te države so zaznale tudi razmeroma velik upad tujih gostov (vsaj -30 odstotkov).

Predjamski grad. Foto: Pixabay
Predjamski grad. Foto: Pixabay

Lani je bilo sicer v slovenskih turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji zaznanih 5,87 milijona prihodov turistov in 15,59 milijona nočitev, je januarja objavil državni statistični urad. Primerjava z letom 2019 govori o 5,8 oz. 1,2-odstotnem zaostanku.

Domači turisti so ustvarili 1,93 milijona prihodov in nekaj več kot 5,5 milijona nočitev, tuji pa 3,9 milijona prihodov in skoraj 10,1 milijona nočitev. Največ nočitev so ustvarili gosti iz Nemčije, sledili so turisti iz Italije, Avstrije in Nizozemske.

V Slovenski turistični organizaciji (STO) so s številkami zadovoljni, saj je bilo okrevanje napovedano šele za letos. Spodbudne so tudi napovedi za tekoče leto, v katerem okvirno pričakujejo petodstotno rast turističnega prometa.