Umrl je v 67. letu starosti. Foto: BoBo
Umrl je v 67. letu starosti. Foto: BoBo
Koncert ob 19.00 na Val 202

Ob 19. uri ga bodo danes, 23. januarja, na Valu 202 počastili s predvajanjem posnetka koncerta v Križankah, kjer so igrali leta 2015.

"Dragi prijatelji, z nepopisno žalostjo v srcu vas obveščamo, da je danes, 22. januarja 2022, Aki Rahimovski zaspal za vedno," so na družbenem omrežju Facebook zapisali člani hrvaške rockovske zasedbe Parni valjak, v kateri je Rahimovski prevzel vlogo vokalista.

Živel je v Novem mestu. Foto: BoBo
Živel je v Novem mestu. Foto: BoBo

"Danes zjutraj mu je postalo slabo, moral je iti v bolnišnico v Novem mestu," je za hrvaški časopis 24sata povedal njegov menedžer Damir Osredečki in dodal, da vzrok smrti 66-letnika še ni znan.

Glasbenik z rahlo hrapavim glasom, ki se je 5. junija leta 1955 rodil v Nišu v Srbiji, se je z družino že kmalu preselil v Skopje. Pri sedmih letih je začel hoditi v glasbeno šolo, kjer se je učil igranja klavirja in petja. Kot najstnik je bil član več skupin, kot so Grupa Vakuum, Krvna Braća in Grupa Torr.

Poročen je bil dvakrat. Foto: BoBo
Poročen je bil dvakrat. Foto: BoBo

Parni valjak velik del njegovega opusa

Leta 1975 je v Zagrebu spoznal kitarista in skladatelja Huseina Hasanefendića - Husa in Jurico Pađena. V sodelovanju z menedžerjem Vladimirjem Mihaljekom - Miho so ustanovili prvo zasedbo Parnega valjka kot nekakšno zagrebško različico skupine Bijelo Dugme.

Z "najbolj trdoživo poprockovsko zasedbo na področju nekdanje Jugoslavije" je redno izdajal albume – prvi, z naslovom Dođite na show, je izšel že leta 1976. V karieri, ki se je, kljub dvema daljšima premoroma, ki sta trajala nekaj let, raztezala čez več desetletij, so skupaj izdali 16 studijskih albumov in 14 singlov. Za seboj je skupno pustil 19 studijskih plošč.

V zasedbi Parni valjak je bil od njene ustanovitve. Foto: BoBo
V zasedbi Parni valjak je bil od njene ustanovitve. Foto: BoBo

Čeprav so se člani čez leta večkrat zamenjali, je poleg Huseina Hasanefendića stalnica ostal tudi Rahimovski. S skupnimi močmi so glasbeniki sicer med vsemi izvajalci prejeli tudi največ hrvaških glasbenih nagrad porin.

Ko so leta 2005 praznovali 30. obletnico delovanja, so priredili zaključno turnejo po Hrvaški in Sloveniji. Zasedba je koncertne odre znova zavzela decembra 2009, ko so se na turnejo odpravili po hrvaških mestih. Leta 2019 so sicer razprodali svojo turnejo po Kanadi.

Danes ob 19. uri ga bodo na Valu 202 počastili s predvajanjem posnetka koncerta v Križankah, kjer je zasedba Parni valjak igrala leta 2015.

Na koncertne odre so se vrnili leta 2009. Foto: BoBo
Na koncertne odre so se vrnili leta 2009. Foto: BoBo
Sorodna novica Po možganski kapi Akija Rahimovskega Parni valjak odpovedal vse koncerte do preklica

Ustalil se je v Novem mestu

Zaradi ljubezni pa se je pevec hrvaško-makedonskih korenin leta 2020 iz Hrvaške preselil v Slovenijo. Pri 64 letih je takrat že tretjič postal oče – s 27 let mlajšo Slovenko Barbaro Vesel sta se razveselila hčerke Antonije. Družina je živela v Novem mestu.

Oče sina Kristijana in hčerke Dine je bil sicer poročen dvakrat. Drugi zakon, umaknjen očem javnosti, je trajal kar 40 let, Rahimovski pa naj bi verjel, da se profesionalno in zasebno življenje ne smeta prepletati.

Glasbeni svet žaluje

Glasbenik, kantavtor in skladatelj Vlado Kreslin je ob smrti Rahimovskega za MMC dejal: "Akija se spomnim že od sredine 70. let, ko je nastal Parni valjak in so imeli prve nastope v Ljubljani. V 80. letih smo pogosto skupaj nastopali, Martin Krpan, Parni valjak, v 90. letih smo posneli naš komad To ni političen song, in zadnjič sem ga videl leta 2020, ko je prišel na naš koncert v Novo mesto, kjer je zadnja leta živel. Vedno sva se razveselila drug drugega in moram reči, da mi je zelo hudo."

Zoran Predin je v spomin pokojnega objavil delček besedila njegove pesmi Vilenjak. "Počivaj v miru, dragi moj Aki," je še končal. Na svojem družbenem omrežju Instagram mu je objavo namenila tudi Neisha. "Ni nama uspelo do konca posneti pesmi, tudi v Cankarju te ne bo z nami. Danes je žalosten dan," je zapisala glasbenica, ki pa se mu je zahvalila za glasbo, in pripisala, da "se vidita tam gor".

Svojo žalost je delila tudi Rebeka Dremelj, ki si je z njim oder delila na Ptujskem karnevalu. "Zdel se je zares v redu človek," je zapisala in v hrvaščini dodala: "Hvala za vse nedelje, preklete nedelje, in zdaj tudi sobote."

Novica o smrti glasbene legende se je zdela "nesprejemljiva" Severini. "Kaj bodo zdaj mladi, ki ga niso poslušali v živo," je ob fotografiji zapisala v svoji objavi in ga oklicala za "najboljšega pevca in najboljšega frontmana skupine vseh časov v tem glasbenem prostoru, ki pa je bil obenem tudi najprijaznejši človek".

Poleg pevke Jelene Rozge se ga je spomnil tudi hrvaški glasbenik Gibonni. "Odšel je Aki, tako srčen, dobrodušen, človek s srcem za tri," je zapisal v objavi na družbenih omrežjih. Družini, prijateljem in vsem, ki so ga imeli za svojega, pa je izrazil sožalje.

Segel je v srca številnih poslušalcev

Na družbenih omrežjih so glasbeni navdušenci začeli objavljati številna posvetila pevcu. Spominjajo se ga s citiranjem besedil pesmi, objavljajo skladbe. "Za seboj je pustil nešteto pesmi, ki so se nas dotaknile. Pustil je 'na pol prazno stran dnevnika', glas, pogled, nasmeh," je zapisal eden izmed uporabnikov in poudaril, da ga bo večno spoštoval.

"Žalost je velika, saj s tabo odhaja še en del mladosti, ki si jo naredil posebno," je zapisala ena izmed uporabnic, ki bo pevca močno pogrešala, saj se je s svojim delom dotaknil njenega srca. "Tvoja glasba bo ostala v spominu nas vseh," je še delil eden izmed zvestih poslušalcev.

"Bil si utelešenje vsega, kar mora imeti vrhunski umetnik," je zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Twitter in dodal, da bo Rahimovski večno živel skozi svoje pesmi.

Parni valjak
Na Lentu nastopili Parni valjak