Foto: Reuters
Foto: Reuters

Modni svet je novembra lani pretresla novica, da je pri 41 letih umrl kreativni direktor moških kolekcij v modni hiši Louis Vuitton, potem ko je izgubil boj z redko obliko raka.

Na tednu mode v Parizu so še zadnjič predstavili kreacije ustvarjalnega in vizionarskega oblikovalca. Modeli v belih oblekah so nosili velikanska krila iz bele čipke, spet drugi so nosili Ablohove značilne ulične kose, kot so bomber jakne in športne kape.

Ko je Abloh leta 2018 postal kreativni direktor pri Louisu Vuittonu, je premikal mejnike, saj je s tem postal prvi temnopolti umetniški direktor francoske modne hiše. Mejnike je premikal tudi pri kombiniranju ulične in vrhunske mode. Njegovi vplivi so vključevali umetnost grafitov, hiphopa in kulturo rolkanja.

"V vse stvari je lahko vnesel kar koli, materiale, kot je čipka, versko simboliko, ulično kulturo in visoko modo, in to je naredil tako, da je še kako delovalo," je dejal glavni urednik Fashion Networka Godfrey Deeny.

Nekateri gostje so se na modni reviji poklonili tudi nekdanjemu modnemu uredniku Andreu Leonu Talleyju, ki je umrl v sredo pri 73 letih. Manekenka Natalia Vodianova ga je opisala kot "večjega od življenja".