Blejske kremšnite so za mnoge vrhunec obiska Bleda. Foto: Žiga Intihar
Blejske kremšnite so za mnoge vrhunec obiska Bleda. Foto: Žiga Intihar
Originalni Ištvanov recept

Za dobro kremno rezino so najbolj pomembna sveža in kakovostna domača jajca. Mojster Ištvan je najprej zamesil masleno testo. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov. Rumeno maso je nato prevrnil na pečeno ploščo testa. Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je potresel z vaniljevim sladkorjem v prahu in ploščo razrezal na 60 kosov dimenzije 7 x 7 centimetrov.

Blejska kremna rezina sodi med najprepoznavnejše slovenske kulinarične užitke. V kavarni Park, kjer izdelujejo originalne blejske kremne rezine, so postregli že 15.000.000 kosov te legendarne slaščice, zato so srečnega naročnika jubilejne kremne rezine nagradili z dosmrtno zalogo sladkih dobrot.

Za izdelavo takšne količine kremih rezin so porabili 131 ton moke, 8.437 milijonov jajc in 1.556.000 litrov mleka. Če bi 15 milijonov rezin zložili v vrsto, bi segale 1.050 kilometrov daleč, oziroma od Bleda do Neaplja, z njimi pa bi lahko zgradili osem metrov visok zid okrog jezera.

V 115 kremnih rezin so ob tem jubileju položili keramične ploščice z različnimi nagradami, glavno nagrado pa je prejel Tomaž iz Slovenj Gradca. “Danes sem tukaj čisto slučajno in ničesar nisem pričakoval, tako da sem bil res presenečen. Ko sem našel ploščico v kremšniti, nisem vedel, kaj naj si mislim, ampak sem zelo vesel nagrade. Kremšnita je nedvomno ena od mojih najljubših sladic, tako da bom zdaj zagotovo bolj pogosto na Bledu,” je ob priložnosti povedal nagrajenec.

Srečni dobitnik glavne nagrade. Foto: Organizator
Srečni dobitnik glavne nagrade. Foto: Organizator

Originalno blejsko kremno rezino je na Bled prinesel slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled. Leta 1953 je kot vodja slaščičarske delavnice v starem Hotelu Park sestavil recept za danes znamenito Originalno blejsko kremno rezino.

Osnovna ideja za sladico je plod starega vojvodinskega recepta, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano, zato je blejska kremna rezina lažja in rahlejša. Po Ištvanu Lukačeviću so krmilo v slaščičarski delavnici Hotela Park prevzele ženske. Najdlje, kar 25 let, je bila na čelu Parkovih slaščičarjev Angela Zupan, ki je svojo slaščičarsko kariero začela že leta 1967. Zaradi dolgoletnega dela v slaščičarni so jo poimenovali kar mama kremšnita.