Napajanje lučk ni enostavno, okoli hiše namreč leži na stotine kablov, elektrika pa jih stane približno 2,74 evra na uro. Zaradi varnosti pa izklopijo talno gretje. Foto: Facebook David Voakes
Napajanje lučk ni enostavno, okoli hiše namreč leži na stotine kablov, elektrika pa jih stane približno 2,74 evra na uro. Zaradi varnosti pa izklopijo talno gretje. Foto: Facebook David Voakes

Dom veterinarja Jeremyja Voakesa je znova zasijal v vsej svoji veličini. S svojo družino svojo hišo in vrt s kar 150.000 žarnicami spremeni v bleščečo pravljično deželo. Letos so v čast zdravniškega osebja Božičkom s sanmi, snežakom in jelenčkom dodali še mavrico, sestavljeno iz 2000 lučk. Samo eno drevo pa lahko krasi kar 10.000 žarnic. Celotna postavitev potrebuje, kar 16.000 vatov in je tako svetla, da jo celo pripadniki Kraljevega vojnega letalstva uporabljajo za orientacijsko točko ob obali Cumbria.

Projekt družine iz Morecambeja terja več mesecev priprav. Kar dva meseca sta namreč potrebna, da lučke zložijo iz škatel in jih razvozlajo. Sledi postavljanje okraskov, ki jim vzame skoraj en mesec, podvig se po navadi začne na začetku oktobra, da postavitev v vsej svoji veličini končno zasije na začetku decembra. Po koncu božiča, na začetku januarja pa se začne pospravljanje, ki prav tako traja približno dva meseca.

Za letošnjo okrasitev so tako porabili približno 6 mesecev, vsako leto pa Jeremy tudi pregleda vsako izmed žarnic in jih po potrebi popravi. Staršema na pomoč priskočita tudi 24-letni sin David in šest let mlajša hči Jess, poroča Daily Mail.

51-letnik prizna, da je obseden z nenavadno in bleščečo okrasitvijo doma, to pa radi občudujejo tako domačini kot tujci, ki lučke želijo videti na lastne oči. Svoje prebivališče z družino krasi že zadnjih 20 let, izjema je bilo lansko leto, ko so bili prezaposleni s selitvijo njegove veterinarske klinike.

Blišč ni samo lep, je tudi dobrodelen

Z leti je družina za lokalno vejo dobrodelne organizacije National Society for the Prevention of Cruelty to Children zbrala okoli 22.000 evrov (20.00 funtov), do zdaj so letos zbrali 1358 evrov (1238 funtov). S svojimi lučkami želijo predvsem svoji skupnosti prinesti nekaj božične radosti. "Vsi smo imeli tako težko leto zaradi pandemije covida-19 in pomislili smo, zakaj ne bi poskušali na obraze vseh narisati nasmeha," je dejal Jeremy.