Mesto med festivalom obišče do 250.000 ljudi. Foto: Reuters
Mesto med festivalom obišče do 250.000 ljudi. Foto: Reuters

Brighton velja za neuradno LGBT+ prestolnico Anglije, tradicionalna Parada ponosa naj bi bila tam celo večja od tiste v Londonu. Tridnevni poletni festival v obalno mesto privabi okoli 250.000 obiskovalcev, ki uživajo ob pestrem glasbenem in spremljevalnem programu. Leta 2018 je nastopila Britney Spears, lani Kyle Minogue, letos so načrtovali nastop ameriške popzvezdnice Mariah Carey in znova združenih Pussycat Dolls, vendar je festival "odnesel" novi koronavirus.

Čeprav je Parada ponosa šele na začetku avgusta, so se organizatorji iz varnostnih razlogov odločili dogajanje prestaviti na poznejši, primernejši datum. "S težkim srcem vam sporočamo, da bo praznovanje 30. obletnice festivala preloženo na naslednje leto. Vsem, ki so si vstopnice že zagotovili, bomo povrnili denar," je povedal Paul Kemp, direktor festivala. "V času Parade ponosa praznuje celotno mesto, ki s tem privabi številne turiste. Seveda to zahteva povečano varnost, nadzor in prisotnost zdravstvenih delavcev. Trenutno se osredotočamo na pomoč njim in vsem, ki so v teh težkih časih pomoči potrebni," je še dodal.

Odzval se je tudi predsednik mestnega odbora za turizem, enakost in kulturo Alan Robbins. "Ljudem sporočamo, naj zdaj ne prihajajo v Brighton. Ko bo koronakriza za nami, pa se bomo potrudili, da jih privabimo v čim večjem številu."