Babica ni hotela umakniti fotografij, zato jo je hčerka tožila (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Babica ni hotela umakniti fotografij, zato jo je hčerka tožila (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Žensko je njena hčerka večkrat prosila, naj fotografije umakne s Facebooka in Pinteresta, a brez uspeha, zato je družinski spor končal na sodišču, poroča CNN.

Objava fotografij otrok na družbenih omrežjih po besedah mame "resno krši njihovo zasebnost".

Sodnik v Gelderlandu se je strinjal, da babica ni imela dovoljenja za objavo fotografij, kot to odreja evropska direktiva GDPR-ja o varovanju zasebnih podatkov. Ta zakon se sicer običajno ne nanaša na hranjenje zasebnih podatkov znotraj osebnih krogov, kot je družinski.

A v tem primeru je babica fotografije javno objavila brez privolitve mame, ki pa ima pravna pooblastila, da določa, kateri podatki svojih mladoletnih otrok se lahko hranijo in delijo.

Poleg tega je z objavo na družbenih omrežjih babica fotografije odprla širšemu krogu občinstva, je še dodalo sodišče v svoji obrazložitvi. "Na Facebooku se ne da izključiti, da bi se objavljene fotografije lahko razpečevale in bi lahko končale v roke tretje stranke," so zapisali.

Stara mama mora zdaj v roku 10 dni s Facebooka in Pinteresta umakniti vse fotografije svojih vnukov. Če tega ne bo storila, ji grozi kazen 50 evrov za vsak dan, ko so fotografije na spletu, z najvišjo kaznijo 1.000 evrov.

Hčerka je sodišče sicer prosila za kazen 250 evrov na dan, če njena mama fotografij ne umakne.