Hobotnica Paul je pravilno napovedala izide vseh sedmih tekem nemške reprezentance na SP-ju - tudi boleči poraz s Španijo -, zato je ujezila številne nemške navijače. Paul je pravilno napovedal tudi izid finalne tekme med Španijo in Nizozemsko. Foto: EPA
Hobotnica Paul je pravilno napovedala izide vseh sedmih tekem nemške reprezentance na SP-ju - tudi boleči poraz s Španijo -, zato je ujezila številne nemške navijače. Paul je pravilno napovedal tudi izid finalne tekme med Španijo in Nizozemsko. Foto: EPA

Hobotnica iz Oberhausna, ki je napovedovala nogometne izide nemške reprezentance na letošnjem SP-ju v JAR-u, je pred dnevi poginila in sprožila pravi plaz medijskih poročil. Najnovejša napoved je film o Paulu, ki naj bi ga posneli na Kitajskem.

Je bila vse le potegavščina?
Kitajci naj bi konec novembra v filmu prikazali "pravo resnico" o Paulu, hobotnici, ki naj bi bila le dobra marketinška poteza športnih stavnic, da bi se še povečalo zanimanje za nogometne stave. Kitajci se pri tem prav nič ne ozirajo na to, da je Paul pravilno napovedal izide vseh sedmih tekem nemške reprezentance na SP-ju, celo poraz s Španijo, ampak poudarjajo, da je celotna zgodba le dobro premišljen načrt za stavnice.

V Nemčiji (in drugod po svetu, tudi v Sloveniji) je smrt hobotnice na socialnih omrežjih sprožila neznanski odmev, pri katerem so glavne misli tri - "enkrat je moralo priti maščevanje za slabo napoved s Španijo", "nogomet bo zdaj spet zanimiv" in "na evropskem prvenstvu bomo zmagali".

Prav nič žalosten ni bil niti profesor z univerze Oxford David Spiegelhalter, ki se ukvarja z verjetnostnim računom. Že leta in leta se trudi, da bi mladim tudi z verjetnostnim računom dokazal, kako nevarne so igre na srečo, a Paul je ovrgel vse njegove trditve in trud.

Paulova zvezda sveti naprej
Na italijanskem otoku Elba so po Paulu že poimenovali ulico, Španci, ki so na SP-ju v nogometu osvojili svoj prvi naslov svetovnih prvakov - in Paul je to pravilno napovedal -, pa so ga po smrti želeli razstaviti v muzeju. Posebej so si ga želeli v mestecu Carballino, kjer so mu po osvojenem naslovu podelili naziv častnega meščana. Že poleti pa so Nemcem za živo hobotnico ponujali 35.000 evrov.

In prav Carballino je bil med mesteci, ki so si s hobotnico tudi finančno opomogla, saj je tudi po zaslugi Paula letošnji praznik mesta obiskalo 100.000 ljudi, leto prej pa "le" 40.000.

Za Paulom ... Paul II.
V Oberhausnu pa medtem že odrašča Paul II., ki bo zamenjal slavnega predhodnika. Prostor v akvariju bo živalca, ki prihaja iz Montpellierja, zasedla prihodnji teden. Njegovega slavnega predhodnika - žalna knjiga v akvariju je vse bolj polna - bodo upepelili in v akvariju bo dobil spomenik. Paula II. pa, kot kaže, ne čaka prav nič lahko življenje, če bo želel ustrezno naslediti slavnega nogometnega prerokovalca.