Jean-Pierre Roy in Michael Williams v Schladmingu merita moči med seboj v pokalu Cool Runnings. Foto: EPA
Jean-Pierre Roy in Michael Williams v Schladmingu merita moči med seboj v pokalu Cool Runnings. Foto: EPA
Hubertus von Hohenlohe
54-letni Hubertus von Hohenlohe - legendarni "eksot". Foto: EPA

Včeraj smo poročali o pokalu Ledene steze, ki sta ga na SP-ju pri naših severnih sosedih v šali priredila dva "eksota", kot ljubitelji smučanja rečejo takim tekmovalcem. Haitijec in Jamajčan sta bila danes med 132 tekmovalci iz 53 držav, ki so skušali prismučati pravico do nastopa na petkovem veleslalomu. Toda jutri v štartni hišici poleg Američana Teda Ligetyja, Avstrijca Marcela Hirscherja in drugih tekmovalcev, ne bo nobenega izmed niju.

Obe kvalifikacijski vožnji je "preživelo" 66 smučarjev, Jamajčan je končal na povsem zadnjem mestu, Haitijec pa se je odrezal le malenkost bolje - prismučal je na 64. mesto. Petdeseterici že prej uvrščenih na veleslalom se je pridružilo 49 najboljših iz kvalifikacij, tako da bo v petek nastopilo 99 tekmovalcev.
Kdo ne bo najslabši?
To pomeni, da 49-letni Jean-Pierre Roy z vzdevkom Rasta Piquet trenutno vodi v pokalu Cool Runnings (Ledene steze), v katerem se meri s 43-letnim Williamsom, ki se ga je prijel vzdevek Jamaika Mike. Drugo dejanje tega boja pa bo na vrsti v soboto, ko bodo na sporedu še kvalifikacije za moški slalom, veleslalomski in slalomski seštevek pa bo nazadnje dal skupnega zmagovalca. V tem pokalu pa ne gre le za to, kdo bo na koncu boljši - predvsem gre za to, kdo ne bo slabši.

Za šalo razpoložena smučarja sta medsebojno "tekmo" v spomin na filmsko uspešnico Ledene steze poimenovala pokal Cool Runnings (Ledene steze) - to je namreč ameriška komedija iz leta 1993, ki jo je navdihnil debi jamajške ekipe v bobu na zimskih olimpijskih igrah 1988 v Calgaryju v Kanadi.

Hubertus von Hohenlohe: Zaslužita si nastop!
Njuna poteza je na prizorišču svetovnega prvenstva v Schladmingu že naletela na veliko zanimanje, podprl pa ju je tudi "veteranski eksot" Hubertus von Hohenlohe, ki pri 54 letih še vedno nastopa za Mehiko. Prepričan je namreč, da bi si Roy in Williams že samo zaradi svojega pozitivnega pristopa zaslužila nastop na sami tekmi.

"Zaslužita si soj žarometov. Gledalci si želijo gladiatorstva, radi bi videli ne samo najhitrejše, pač pa tudi najpočasnejše," je zatrdil von Hohenlohe, ki mu sicer ni uspelo končati današnjih kvalifikacij, saj je bil v 1. vožnji diskvalificiran zaradi neustrezne opreme.