Sloni so najtežje kopenske živali. Tehtajo lahko do šest ton. Foto: Pixabay
Sloni so najtežje kopenske živali. Tehtajo lahko do šest ton. Foto: Pixabay

Ekologi so svetovni dan varstva živali razglasili leta 1931 na shodu v Firencah. Prvotni namen svetovnega dne varstva živali je bil ozaveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah, danes pa je ta dan posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet.

Letošnji svetovni dan varstva živali poteka pod geslom "velike ali majhne, imejte radi vse". Živali sicer dosegajo velikosti od 8,5 mikrometra (parazit myxozoa) do 33,6 metra (sinji kit).

Zveza za varstvo narave (IUCN) je leta 2021 navajala, da so do zdaj identificirali 2,13 milijona živalskih vrst, na svetu pa jih biva še veliko več. Med njimi je največ, okoli milijon vrst žuželk, pa še več kot 11.000 vrst ptic, več kot 11.000 vrst plazilcev in več kot 6000 sesalcev. 42.108 živalskih vrst je po navedbah Rdečega seznama IUCN-ja ogroženih.

V Sloveniji živi okoli 19.000 različnih živalskih vrst, med njimi so najbolj raziskane kopenske živali, pestrost jamskih živali pa sodi v sam svetovni vrh.

Bikec Gomzi, ki je premagal poplave

Prav danes je izšla tudi pravljica O bikcu, ki je premagal poplave. Gre za resnično zgodbo dvomesečnega telička Gomzija, ki je v Lučah po katastrofalnih poplavah skoraj teden dni ostal ujet v blatu in ruševinah ter opozarjal nase z glasnim mukanjem.

Teliček po zapleteni reševalni akciji, ki so jo izvedli predvsem zaradi prizadevanj organizacij za blaginjo živali in angažiranih posameznikov, zdaj biva na sosednji kmetiji. Lastnika obljubljata, da ga čaka lepo življenje in ne pot v klavnico.

"Večina pravljic otrokom ne da pravega, realnega vpogleda v življenje živali. Zaradi napačne predstave ljudje razvijejo strah ali celo sovraštvo do nekaterih živih bitij. Po drugi strani pa nekatere živali ljudje počlovečijo in jim v ujetništvu ne zmorejo nuditi tega, kar dejansko potrebujejo. Sledi oddaja, ki pa živali povzroči stres, posledično tudi vedenjske motnje," so ob tem zapisali v Društvu pasja nota, ki je pripravilo butično izdajo pravljice na recikliranem papirju, izkupiček pa bo šel v dobrodelne namene.

Tudi rejne živali si zaslužijo dostojanstveno življenje

Društvo za zaščito živali Ljubljana je ob tem sporočilo, da moramo za domače ljubljenčke dobro poskrbeti, poznati njihove potrebe in jim zagotavljati vse, kar potrebujejo za dobro počutje.

"Ni vsaka žival primerna za hišnega ljubljenčka. Tudi rejne živali si zaslužijo dostojno življenje brez trpljenja, zato pri nakupovanju izbirajmo izdelke iz čim bolj živalim prijazne reje, kakšen dan pa živalske izdelke v celoti izpustimo," so pozvali.

Neimenovani teliček. Foto: Pixabay
Neimenovani teliček. Foto: Pixabay

Pretresanje pogledov na odnos med človekom in živaljo

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani in državni svet danes v Ljubljani pripravljata tudi okroglo mizo z naslovom Različni pogledi v družbi na odnos človek – žival. Po navedbah organizatorjev je namen posveta predstaviti različne poglede na odnos med človekom in živaljo, razumeti drug drugega in prispevati k zmanjšanju nerazumevanja, razkoraka in nesporazuma v družbi.

Kot so še zapisali, blaginja živali opredeljuje kakovost življenja živali, kot jo zaznava in fiziološko živi žival sama, hkrati pa se dotika različnih etičnih, ekonomskih, kulturnih, socialnih, verskih in političnih vidikov skrbi za živali.