Foto: BoBo
Foto: BoBo

V tem tednu so v Krajinskem parku Ljubljansko barje opravili še izobraževanje za vse udeležence operativnega odlova, kdaj točno bo sedem lovskih družin začelo delo na terenu, pa je stvar njihove notranje organiziranosti, je razložil direktor krajinskega parka Janez Kastelic. Po njegovem mnenju se bo to zgodilo v začetku prihodnjega tedna. "Vesel sem, da so bile lovske družine, ki so po odločbi odgovorne za odlov, izredno kooperativne," je poudaril.

V prvi fazi bo odlov v skladu s septembra lani izdano odločbo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano stekel na nelovnih površinah znotraj naselij, kjer nutrije prihajajo v stik z ljudmi, v nadaljevanju pa bo potekal v celotnem krajinskem parku, ki ga sestavlja sedem občin. Lovskim družinam so za zdaj podelili 18 živolovk, je dejal.

"To bo večletni proces, izkušnje, ki jih bomo pridobili, pa bodo lahko narekovale tudi kakšne popravke. V tem trenutku menimo, da smo projekt tudi glede na prakso, ki je v tujini, zastavili najbolje, kar je mogoče," je ocenil Kastelic.

Odlov bodo lovci po njegovih besedah izvajali dovolj diskretno, da ne bo motil lokalnega prebivalstva. Kljub temu pa je direktor krajinskega parka ob tem ljudi pozval, naj se, če naletijo na morebitno past, tej ne približujejo, ker je lahko v njej žival, ki bi jo lahko po nepotrebnem dodatno vznemirili.

Peticijo proti odlovu podpisalo več kot 24 tisoč ljudi

Po prvotnih načrtih bi se moral odlov nutrij v Krajinskem parku Ljubljansko barje, ki po presoji vodstva parka velja za zelo zahteven projekt, začeti v začetku avgusta, a so ga prestavili na september. Razlog za to je direktor krajinskega parka tedaj pripisal daljšim logističnim pripravam, in ne pritiskom.

Sorodna novica 24.000 podpisov proti odlovu nutrij: "Človek z nasiljem ohranja dominantni položaj izkoriščevalca"

Dober teden predtem so namreč predstavniki 20 društev in organizacij pristojnemu ministrstvu predali več kot 24.000 podpisov pod peticijo, s katero so izrazili nasprotovanje odlovu nutrij in pozvali k razglasitvi takojšnjega moratorija na odlov.

Pod peticijo se je podpisala tudi partnerica premierja Goloba Tina Gaber, ki se je obregnila ob študijo ljubljanske biotehniške fakultete o naravovarstveni problematiki nutrije in pižmovke na Ljubljanskem barju, ki da namiguje na sistemsko korupcijo. Tudi premier je ocenil, da bi za upravljanje populacij nutrij lahko našli boljšo rešitev.

Organizacija Alpe Adria Green je medtem zoper odločbo ministrstva vložila zahtevo za obnovo postopka in za zadržanje odlova, Helsinški monitor Slovenije za človekove pravice pa je na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo odredbe glede izvajanja odločbe kmetijskega ministrstva o odlovu nutrij na Ljubljanskem barju.