Udomačenim naj bi zelo ugajal človeški glas. Foto: EPA
Udomačenim naj bi zelo ugajal človeški glas. Foto: EPA
Čutijo človeka. Foto: MMC RTV SLO
Čutijo človeka. Foto: MMC RTV SLO

Pred natanko 20 leti so mačke, ki veljajo za ene najpogostejših hišnih ljubljenčkov, po zaslugi Mednarodnega sklada za zaščito živali (Ifaw) prvič praznovale svoj svetovni dan. Ta je namenjen predvsem spoznavanju mačk.

Mačke v povprečju spijo od 12 do 14 ur dnevno, tretjino budnega časa pa posvetijo negovanju in umivanju. Svoje ozemlje označujejo s tacanjem na mestu, saj se jim pot za to izloča skozi šape. Vse mačke vohajo kar 14-krat bolje kot ljudje, njihovo vidno polje pa je široko 220 stopinj, kar je 40 stopinj več od človeškega.

Vzorec na mačjem smrčku je tako edinstven kot človeški prstni odtis, kosmatinke pa naj bi razumele človekovo počutje in njegova čustva. Udomačenim naj bi zelo ugajal človeški glas – zato je še toliko bolj pomembno, da se z njimi skrbniki pogovarjajo.

Častilo jih je več civilizacij, držijo se jih različna vraževerja

Na svetu naj bi živelo več sto milijonov mačk, poznamo pa okoli 60 pasem. Čeprav je dolgo veljalo, da se je udomačevanje mačk začelo v starem Egiptu, kjer so jih častili že približno 3100 let pred našim štetjem, so nedavna odkritja v arheologiji in genetiki pokazala, da so mačke udomačevali že okoli leta 7500 pred našim štetjem v zahodni Aziji.

Svetovni dan mačk

Mačke je v zgodovini častilo več civilizacij in so del številnih mitologij, vseeno pa se teh štirinožnih sesalcev drži tudi veliko vraževerij. Srečanje s črno mačko, ki osebi prečka pot, naj bi prinašalo nesrečo, mačke naj bi bile čarovniške družabnice. Po mitu, ki je prisoten v mnogih kulturah, imajo mačke več življenj. V številnih državah verjamejo, da jih imajo devet, v Italiji, Nemčiji, Braziliji, Grčiji in nekaterih špansko govorečih regijah sedem, v arabskih tradicijah pa šest. Mit se sklada z naravno gibčnostjo in hitrostjo, s katero se mačke izognejo smrtno nevarnim situacijam, te pa ob padcu pogosto pristanejo na nogah.

V Sloveniji živi med dvesto in tristo tisoč domačih mačk

Še vedno jih veliko ostane brez strehe nad glavo

Bele mačke z modrimi očmi se pogosto skotijo gluhe. Foto: EPA
Bele mačke z modrimi očmi se pogosto skotijo gluhe. Foto: EPA

Svetovni dan mačk ozavešča tudi o načinih, kako jim pomagati, saj se te navkljub priljubljenosti pogosto znajdejo v zavetiščih ali na ulici. Zavetišča navadno poročajo o polni zasedenosti svojih kapacitet. V Mačji hiši v Ljubljani so v letu 2021 sprejeli 531 novih mačk, skupno pa so v tem letu obravnavali 702 mački. 1. januarja lani so jih v zavetišču že imeli 171. Čez leto je zaposlenim in prostovoljcem v Mačji hiši uspelo najti nove lastnike 328 mačkam, medtem ko so jih 90 vrnili v okolje.

Te so prostoživeče, kar pomeni, da jim bivanje s človekom predstavlja stres. Mačja hiša je pri njih izvajala tako imenovani TNR (trap-neuter-return) protokol. To pomeni, da so mačke pred sterilizacijo ali kastracijo pregledali, se znebili morebitnih parazitov, cepili proti kugi in kužnim boleznim ter jim po potrebi dali antibiotik s podaljšanim delovanjem. Ob posegu so bile tudi označene v levo uho, nato pa so jih vrnili v okolje, kjer so pred tem bivale.

Pri Mačji hiši so v minulem letu evtanazirali 27 mačk, večinoma zaradi hudih poškodb ali napredovanja različnih bolezni. Podobni so bili tudi vzroki, zakaj je poginilo 17 mačk, pri čemer v petih primerih vzrok za smrt ni znan. Tri mačke so tudi vrnili lastnikom, potem ko so jih našli.