Risa se še kar potepata na prostem, a iz ZOO-ja zagotavljajo, da nista ljudem nevarna. Foto: ZOO Ljubljana
Risa se še kar potepata na prostem, a iz ZOO-ja zagotavljajo, da nista ljudem nevarna. Foto: ZOO Ljubljana
'Po sledeh vemo, da se risa še vedno nahajata znotraj ZOO-ja,' so sporočili iz živalskega vrta. Foto: ZOO Ljubljana
Risa še vedno na begu

Iz živalskega vrta Ljubljana so sporočili, da so ob jutranjem pregledu ugotovili, da so vse živali v svojih ogradah, žive in zdrave. Čeprav so upali, da bodo risa z vabami zvabili nazaj v ogrado, se to ni zgodilo in živali sta še vedno na prostosti.

Zadnji zaužiti obrok v noči na torek je zadostoval za 24 ur, danes ponoči pa bosta verjetno iskala novo hrano. Že doslej sta v svoji ogradi lovila ptiče, ki so se prišli hranit z ostanki njunega obroka, ter malimi glodavci, ki so se hranili z gozdnimi plodovi. Predvsem samica se je vedla zelo divjinsko. Risom v njuno ogrado še vedno nastavljajo hrano, vendar poudarjajo, da je možnost lova živega plena za risa bistveno bolj vabljiva in zanimiva.

Genetsko so naravnani tako, da si v največji meri izbirajo parkljasto divjad, ki se s sprednjimi nogami težko obrani, zato je mogoča še kakšna uplenitev muflona ali kozoroga, damjakov, saj vseh živali ni mogoče odloviti ali spraviti v zaprte prostore. Najbolj se bojijo, da ne bi uplenila mačjih pand, saj mladi in izredno dragoceni par kaže znake, da bi spomladi lahko pričakali tudi prve mladiče. Odlov z anestezijo in selitev breje samice bi bila lahko zelo problematična, saj lahko povzroči izgubo nerojenih mladičev ter stres, poškodbe živali.

Občane naprošajo, naj se vzdržijo lažnih alarmov
Sicer pa se od včeraj popoldne, ko so v javnosti zakrožile prve novice o pobeglih risih, vrstijo lažni alarmi. Terenska in nočna dežurna ekipa sta se tako kar trikrat odzvali na obvestilo policije s številke 112. Popoldne sta dva sprehajalca zamenjala večjo in verjetno dolgodlako mačko z risom, vendar so majhne sveže sledi v snegu nedvomno pokazale, da je šlo za mačko.
Pozno zvečer so skoraj sočasno sprejeli obvestilo o risu pred Biotehniško fakulteto ter na Čadovem travniku. Obe prijavi so preverili, vendar se je izkazalo, da je v prvem primeru nekdo slišal drugega, kako kliče (morda je šlo za šalo), "glej ris, ris", v drugem primeru pa je šlo za en dan stare zajčje in pasje sledi. Tudi sicer sta pobegla risa prava šala dneva med Ljubljančani in sta včeraj celo dobila svojo stran na Twitterju.

"Občanom smo izredno hvaležni za skrb in pripravljenost na pomoč v teh trenutkih. Vse informacije preverjamo, saj so se v preteklosti nekajkrat tudi najbolj neverjetne izkazale za resnične. Občani so tako že pomagali z informacijami o pobegli antilopi, kengurujih in prostoživečem medvedu Rožniku,"
je povedala strokovna vodja Barbara Mihelič.

"Na spletni strani smo pripravili nekaj napotkov in pomagal, kako ločiti risa od mačke in njune sledi. Pred prijavo občane vljudno prosimo, da informacijo preverijo, saj so trenutno obremenitve naših zaposlenih, ki so že nekaj dni v pripravljenosti 24 ur na dan, velike."

Risa še vedno na begu