Ena najbolj obleganih je bila kanadska stojnica. Foto: BoBo
Ena najbolj obleganih je bila kanadska stojnica. Foto: BoBo

Na njem je sodelovalo skoraj 40 držav, ki bodo s prodajo svojih izdelkov pomagale otrokom in odraslim v Sloveniji. Ob 9.45 sta ga odprli predsednica združenja Aleid Douma, soproga nizozemskega veleposlanika v Sloveniji, in soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk.

Prostovoljno združenje Sila, ki večinoma združuje soproge tujih diplomatskih in gospodarskih predstavnikov, je od ustanovitve leta 1993 z bazarji in drugimi dejavnostmi zbralo okoli milijon evrov in pomagalo več kot 200 organizacijam in posameznikom v Sloveniji.

Letos želijo zbrati najmanj 80.000 evrov za 17 projektov za pomoč odraslim in otrokom s posebnimi potrebami, brezdomcem, dvema družinama z dolgotrajno bolnimi otroki in več varstveno-delovnim centrom ter za zdravljenja in posebno opremo.

Letošnji bazar ima kar nekaj novosti. Prvič poteka v dveh dvoranah, prvič sodelujejo Ukrajina, Malezija in Jordanija. Novost je tudi prodaja rabljenih oblačil, med katerimi je 20 poročnih oblek.

Združenje ima prvič stojnico, na kateri prodaja svoje izdelke, pa tudi novo kuharsko knjigo Okusi Indije, v kateri je na 350 straneh več kot 130 receptov. V posebnem kotičku lahko starši pustijo v varstvu svoje otroke.

Tudi letos so pripravili srečelov, prodajajo umetnine in rabljene knjige. Pripravili so tudi bogat kulturni program, v katerem bodo nastopili tudi slovenski operni pevci.

V Sili izpostavljajo, da je glavni namen bazarja predvsem pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč, čeprav pomeni tudi priložnost za morebiten ugoden nakup božičnih in novoletnih daril. A pohitite, saj dobrote z vseh koncev sveta hitro kopnijo s stojnic!