Luka Dončić je po osvojitvi zlate medalje stekel v objem svojemu dekletu Anamariji Goltes. Foto: EPA
Luka Dončić je po osvojitvi zlate medalje stekel v objem svojemu dekletu Anamariji Goltes. Foto: EPA
Slovenija - Srbija
Dvorana, ki sprejme 13.600 navijačev, ni bila povsem polna, a dvoma ni bilo, katera barva je prevladovala v njej - slovensko zelena. Foto: Reuters
Slovenija - Srbija
Uspelo je! Ste ostali brez besed? Foto: BoBo
Slovenija - Srbija
Navijači v dvorani Sinan Erdem v Carigradu so pričarali čudovito vzdušje. Foto: EPA
Miro Cerar in Ana Brnabić
Tekmo sta si v živo ogledala tudi slovenski premier Miro Cerar in njegova srbska kolegica Ana Brnabić, ki sta ob koncu obračuna košarkarje pozdravila tudi na parketu. Foto: Reuters

Slovenija je dobra dva tedna živela s svojo košarkarsko reprezentanco. Tako kot so fantje na terenu nizali zmago za zmago, so naraščali tudi apetiti. Košarka je postala osrednja tema pogovorov v službah, šolah, v prostem času, kmalu je prerasla v navijaško evforijo, ki se je končala z vrhuncem - romanjem kar 7.000 slovenskih navijačev v 1.500 kilometrov oddaljeni Carigrad na finalno tekmo med Slovenijo in Srbijo.

Slovenija je z zmago postala država z najmanj prebivalci, ki je osvojila kolajno na košarkarskem evropskem prvenstvu. A to še ni vse - 7.000 Slovencev v dvorani Sinana Erdema je pomenilo, da je bil to tudi drugi najštevilčnejši obisk slovenskih navijačev na športnih prireditvah v tujini in rekord evropskih prvenstev po podatkih Fibe. Slovenski rekord namreč še naprej drži nogometna tekma s Španijo na evropskem prvenstvu 2000 v Amsterdamu, na katero je prišlo 10.000 Slovencev, Carigrad pa je zdaj prehitel Beograd 2005, kamor je na košarkarsko tekmo z Grčijo prišlo 5.000 Slovencev.

A ne le tisti, ki so na najrazličnejše načine prišli v največje turško mesto, finalno tekmo so spremljali v praktično vseh domovih, na ulicah večjih in manjših mest, ključnik #mojtim je "gorel" tudi na družbenih omrežjih.

Košarkarska vročica je močno narasla po četrtkovi zmagi nad Španijo, ko so številni Slovenci sklenili: "Šel bom v Carigrad, pa naj stane, kolikor hoče!" In tako se je začelo. Letalskih vozovnic za pot v Turčijo je bilo za vse, ki bi si košarkarje želeli spodbujati v živo, veliko premalo, pa čeprav je prvo današnje letalo z letališča Jožeta Pučnika proti Carigradu vzletelo že pred peto uro zjutraj, do 11.15 pa jih je vzletelo še devet.

DAN, KI NE BO ŠEL V POZABO:
- Film finalne tekme
- 17. september od jutra do noči v aplikaciji MMCŽivo
- Utrip tekme na Kongresnem trgu v Ljubljani

.

Kako se je ozračje segrevalo?
Veliko navijačev ni obupalo niti po tem, ko so ostali brez letalskih vozovnic - po nekaterih podatkih se jih je z avtobusi in avtomobili na 1.500 kilometrov dolgo pot odpravilo okoli 1.000.

Odlično razpoloženi navijači so že nekaj ur pred finalom zasedli carigrajske ulice, po katerih so se sprehajali v slovenskih dresih, oviti v slovenske zastave ali opremljeni z drugimi navijaškimi rekviziti. Ogrevanje pred večernim dvobojem se je za mnogo Slovencev začelo v navijaški coni, kjer je bilo slišati slovensko prepevanje in navijanje.

Dogajanje lahko spremljate tudi na Facebook strani RTVSLO.si - Šport.


Pripravljeni tudi lastniki lokalov
Množičen je bil obisk tudi v številnih lokalih po Sloveniji, odprtih je bilo namreč tudi veliko takšnih, ki imajo ob nedeljah sicer zaklenjena vrata, v številnih pa so prenos tekme predvajali na velikih platnih. Največ ljudi v prestolnici se je zbralo na Kongresnem trgu, kjer zagrizenih navijačev ni motil niti dež.

Pahorjeva "zastava slavnih" vihrala med navijači v Ljubljani
V središču prestolnice v Hiši športa so prenos v prostorih lokala sicer predvajali na dveh televizijah in platnih. Potrebne so bile rezervacije, a je bilo že v petek popoldne "zasedeno vse do vrha", so povedali. Tam je svojo "zastavo slavnih" vihtel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se tokrat ni podal na samo prizorišče dogodka, ampak je tekmo spremljal v družbi navijačev.

Slavje se bo nadaljevalo jutri, ko v prestolnici pripravljajo uradni sprejem košarkarske reprezentance. Ta se bo začel ob 18.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Vsem, ki bi si junake želeli pozdraviti v živo, Slovenske železnice ponujajo tudi brezplačne povratne vozovnice, od koder koli v Sloveniji, pogoj je le, da imate s seboj navijaški rekvizit.

Skupaj z navijači se je v Carigrad podala tudi naša novinarka Tina Hacler, ki jih je spremljala vse od letališča do dviga pokala za zmago. S prizorišča se je oglašala tudi na Twitterju.