Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bill Panagopulos iz dražbene hiše Alexander Auction je dejal, da je zagotovljeno, da gre za edinstven predmet, ki bo privlačil veliko pozornost. "Gre za primerek iz Hitlerjeve zasebne kopalnice," je dejal in dodal, da je to najbližje, kar je diktator prišel k 'prestolu'.

Ameriški vojak Ragnvald Borch je z diktatorjevega stranišča vzel desko straniščne školjke, ko je bil v Berghofu, Hitlerjevi dopustniški hiši v bavarskih Alpah, kamor se je ta med drugo svetovno vojno izjemno rad umaknil. Hiša je bila izjemno poškodovana, saj so jo v zadnjih dneh vojne leta 1945 bombardirali zavezniki. Diktator je bil takrat v Berlinu. Borchu je nadrejeni dejal, naj si iz tam vzame, kar si želi. Ko ga je neki drug vojak vprašal, zakaj nosi leseni pokrov straniščne školjke, mu je narednik odgovoril: "Kam misliš, da je Hitler dal svojo zadnjico?"

Najbolj bizarno relikvijo iz druge svetovne vojne je tako novi lastnik poslal v New Jersey k svoji družini, tam pa jo je razstavil v svoji kleti. Njegova družina 'plen' zdaj prodaja, začetna cena je 5000 ameriških dolarjev (okoli 4155 evrov), pričakujejo pa, da bodo zanj iztržili med 10.000 in 15.000 funti (od 8300 do 12.461 evrov). K predmetu spadata tudi dve fotografiji Borcha in satiričen časopisni izrezek.

Rekord za tovrstni predmet je do zdaj imala prevleka stranišča Billa Wymana, ki je med letoma 1962 in 1993 igral baskitaro pri skupini Rolling Stones. Prevleka z logom skupine je bila lani prodana za 850 funtov (okoli 965 evrov).