Izabela in Arja Foto: Unicef
Izabela in Arja Foto: Unicef
Izabela in Arja
Izabela in Arja Foto: Unicef

Šport, glasba, umetnost, učenje jezikov, zbiranje različnih stvari ... To so le nekateri hobiji v katerih uživamo. Pomembno je, da si pametno razporedimo čas med hobiji in službo ali v najinem primeru - šolo. Zaradi hobijev smo lahko preobremenjeni in to se lahko pozna na rezultatih v šoli. Arja med odločanjem o tem, kateri hobi bo obiskovala, za mnenje vpraša očeta, in vsakič dobi enak odgovor: "Lahko, če zaradi tega ne trpi šola."

V hobije ne smemo biti prisiljeni in morajo nas vsaj malo zabavati. Dandanes, ko se katera od naju začne ukvarjati s kakšnim hobijem, od naju vedno pričakujejo, da bova tekmovali in dosegali dobre rezultate. Pozabljajo pa, da se včasih za določen hobi odločiš le zato, samo da se zabavaš in rekreiraš. Arja je začela igrati šah in to jo je zelo veselilo, z leti pa je postopoma izgubljala voljo. Edini razlog, da ni prenehala s šahom, je bil ta, da so starši v hobi vložili veliko truda in tudi denarja. Vozili so jo na tekmovanja, plačevali trenerje in vse ostalo. A ko je šah res ni več veselil, se je po nekaj mesecih prestopanja odločila, da bo nehala. Nihče nas ne bi smel siliti v hobije.

Včasih lahko s hobijem prenehaš tudi zaradi drugih. Izabeli je neka deklica pri akrobatskem rokenrolu zagrenila treniranje. Postala je nevoščljiva, ker sta s soplesalcem imela za sabo več let treniranja kot ona in sta bila boljša od nje in njenega soplesalca. Pogrevala je stare stvari in vedno, ko ji je Izabela kaj rekla nazaj, je bila Izabela tista, ki je tečna. Tudi ko je šla do trenerke in ji povedala vso zgodbo, je za sabo slišala: "Joj, kako si tečna!" Edina razloga, da Izabela še ni nehala s plesom, sta soplesalec in ekipa, ki bi jo s svojim odhodom ustavljala pri napredovanju s skupinsko plesno točko.

Da lahko iz nekega hobija prerasteš v izjemnega športnika, umetnika ali glasbenika, je predvsem pomembno, da se ga lotiš z veseljem in da ti ni v muko.

Arja Ela, 11 let, Postojna, in Izabela, 11 let, Ljubljana